Edukacija, istraživanje i nove tehnologije ključni elementi za jačanje konkurentnosti u poljoprivredi

Predstavnici Svjetske banke su zadovoljni rezultatima postignutim kroz MIDAS projekat, a pozitivna iskustva iz tog projekta mogu biti podsticaj za jaču saradnju
64 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Svjetska banka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Svjetska banka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 12.11.2014. 19:06h

Edukacija, istraživanje i uvođenje novih tehnologija u ključni su elementi za jačanje konkurentnosti u oblasti poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i predstavnika Svjetske banke (SB).

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da je na sastanku Ivanovića i predstavnika SB koji je održan nakon zvaničnog otvaranja projekta IPARD-like, bilo riječi o mogućnostima za poboljšanje konkuretnosti crnogorske poljoprivrede kroz druge projekte i aktivnosti te finansijske institucije.

“Učesnici sastanka su ocijenili da je neophodno nastaviti saradnju u cilju jačanja edukacije, istraživanja i inovacija, kao i uvođenja novih tehnologija u sektor poljoprivrede kao ključnih segmenata za jačanje konkurentnosti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici SB su, kako se dodaje, zadovoljni rezultatima postignutim kroz MIDAS projekat, a pozitivna iskustva iz tog projekta mogu biti podsticaj za jaču saradnju.

Oni su u razgovoru sa Ivanovićem podsjetili da je dalje usvajanje standarda i jačanje konkurentnosti crnogorske poljoprivrede ključ uspjeha na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Poseban akcenat u tom procesu je, kako se navodi, na poboljšanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, jer je to način da se crnogorski proizvod pozicionira bolje na domaćem, kao i inostranom tržištu.

Ivanović je ocijenio da u crnogorskoj poljoprivredi ima dosta prostora za napredak, i da upravo saradnja na konkretnim projektima, sa jasnim ciljevima, može doprinijeti boljem pozicioniranju crnogorskih prozvoda na tržištu.

“Moramo se okrenuti proizvodnji kvalitetne hrane, koja ima konkurentsku prednost. Ulaganja u edukaciju, istraživanja i razvoj, te nove tehnologije predstvaju važne činioce za unapređenja kvaliteta naših proizvoda”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, projekat MIDAS predstavlja dobru osnovu, ali Crnoj Gori je potrebno još konkretne podrške.

“Rezultati su dobri, ali mogu biti još bolji. Imamo dobre partnere, ali možemo još intenzivirati saradnju”, rekao je Ivanović, zahvaljujući se predstavnicima SB na saradnji.

Bonus video: