Monstat istražuje strukturu prihoda i rashoda

Istraživaće se struktura poslovnih prihoda i rashoda po proizvodima i uslugama koji se proizvode i troše u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 14:51h

Crnogorski statistički zavod Monstat danas je počeo istraživanje o strukturi prihoda i rashoda poslovanja kompanija, preduzetnika i budžetskih korisnika, što će, kako je saopšteno, doprinijeti unapređenju statistike nacionalnih računa.

Istraživaće se struktura poslovnih prihoda i rashoda po proizvodima i uslugama koji se proizvode i troše u Crnoj Gori, a istraživanjem su obuhvaćeni privredni subjekti iz finansijskog i nefinansijskog sektora, neprofitne organizacije, korisnici budžetskih sredstava i preduzetnici, pojasnili su iz Monstata i dodali da će istraživanjem obuhvatiti 1.350 subjekata.

"Istraživanjem će se prikupiti podaci neophodni za dalju harmonizaciju obračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP) u skladu sa propisanom međunarodnom metodologijom. Poseban doprinos ovo istraživanje imaće u pregovaračkom procesu Crne Gore, jer su podaci o BDP-u, između ostalog, i osnova za obračun finansijskog doprinosa Crne Gore zajedničkom budžetu Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su pojasnili da će do 5. decembra, do kada traje istraživanje, izabrane privredne subjekte posjetiće ovlašćeni anketar.

"Molimo preduzeća da izađu u susret, kako bi zajedno popunili predviđeni Upitnik koji prati istraživanje", naveli su iz Monstata, ne precizirajući na osnovu kojih kriterijuma su birali preduzeća koja će anketirati.

Pojedinačni podaci koji će biti prikupljeni neće biti javni, naveli su iz Monstata, dodajući da će svi učesnici u istraživanju biti dužni da prikupljene podatke čuvaju kao službenu tajnu, čime se obavezuju potpisivanjem izjave o statističkoj povjerljivosti podataka.

Bonus video: