Euromost: Mjesečni izdatak države za radnike sa sjevera bio bi manji od 40.000 eura

0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2014. 12:00h

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u opštinama na sjeveru se nalazi 227 nezaposlenih muškaraca sa 30 i više godina evidetiranog radnog staža, i 110 žena sa 25 i više godina evidetiranog radnog staža, kojima je radni odnos prestao zbog uvođenje stečaja u preduzećima u kojima su radili, kazali su iz NVO Euromost.

Oni su dodali da ovaj podatak sadrži sva lica koja su usred uvođenje stečaja u preduzećeima u kojima su radili ostali bez posla, bez obzira da li je to bio njihov poslednji posao, ili bilo koji drugi.

"Od navedenog broja su 62 muškaraca sa 30 i više godina eviditiranog radnog staža i 34 žene sa 25 i više godina evidentiranog radnog staža, kojima je poslednji razlog prestanka radnog odnosa uvođenje stečaja u preduzećima u kojima su radili. Za lica iz navedenih kategorija, u septembru 2014. godine, Zavod za zapošljavanje je, na ime novčanih naknada, isplatio 28.701,40 eura", navodi se u saopštenju ove NVO.

Prema tabeli koju je Euromost uradio posebno za svaku opštinu, Bijelo Polje ima najveći broj evidentiranih - 68 muškaraca i 16 žena.

Prema istoj tabeli nakon Bijelog poljha slijede Pljevlja- 27 muškaraca i 27 žena, Kolašin 23 muškarca i 28 žena, Berane 38 muškarca i pet žen, Plav 25 muškaraca i pet žena, Rožaje 19 muškaraca i devet žena, Mojkovac 15 muškaraca i pet žena, Žabljak šest muškarca i dvije žene, Plužine osam žena i Šavnik jedan muškarac i jedna žena.

Po njihovim riječima na evidenciji Zavoda u opštinama na sjeveru Crne Gore se nalaze, bez obzira na razlog prestanka radnog odnosa, 309 muškaraca sa 30 i više godina evidentirnog radnog staža i 354 žene sa 25 i više godina evidetirnog radnog staža.

"Prvi podaci jasno pokazuju upravo ono što smo ukazali skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da nije ostao veliki broj bivših radnika sa sjevera koji su zbog stečaja ostali bez posla i koji imaju najmanje 30 godina radnog staža i žene 25 godina i da sigurno ovaj broj ne može opteretiti budžet, kako to kažu naši poslanici sa sjevera, koji sigurni smo, nikad se nijesu ni zainteresovali da vide koliki je taj broj radnika, a da ne govorimo o drugim stvarima. Naša ideja je da se novac sa zavoda usmjeri za penzije, a da država obezbijedi ostatak", kazali su iz Euromosta.

Prema njihovim riječima, prostom računicom dolaze do podatka da bi mjesečni izdatak države za radnike sa sjevera bio manji od 40.000 eura.

"Sve ćemo ovo prezentovati na sledećoj sjednici Skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje od koga očekujemo da jednoglasno usvoji zaključak, koji će ići u pravcu ostvarivanja istih prava radnika sa sjevera kao što su ih dobili radnici KAP-a i Željezare", saopštili su iz Euromosta.

Galerija

Bonus video: