Obavezno isticanje cijene po jedinici mjere, jer su kazne do 40.000 eura

„Na primjer, pri kupovini dnevnih i higijenskih uložaka ili dječijih pelena, gdje je najvidljivija ona cijena koja vrijedi za cijeli paket, jedinica mjere je jedan komad. Isticanje cijene i za jedinicu mjere način je da se potrošačima omogući sigurnost pri izboru najpovoljnijeg proizvoda, kao i adekvatnije poređenje različitih brendova“, objasnio je Rabrenović
413 pregleda 0 komentar(a)
Jovo Rabrenović (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Jovo Rabrenović (Novina), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.11.2014. 12:17h

Crnogorski trgovci obavezni su da, pored prodajne, istaknu i cijenu po jedinici mjere za proizvode koji nijesu obuhvaćeni Pravilnikom čija je primjena počela 11. oktobra, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da je Pravilnik o proizvodima za koje se ne ističe cijena po jedinici mjere na snazi nepunih mjesec, a u slučaju njegovog nepoštovanja trgovac može platiti kaznu i do 40 hiljada eura.

„Odredbama novog Zakona o zaštiti potrošača, čija je primjena počela 22. jula ove godine, propisane su zakonske obaveze o postupanju trgovca pri isticanju cijena proizvoda, kako bi se, pored osnovnog prava na informisanje, omogućilo i ostvarivanje jednog od osnovnih principa zaštite potrošača - omogućiti potrošaču da može lako uporediti cijene“, rekao je Rabrenović agenciji Mina-business.

Pravilnikom, koji je počeo da se primjenjuje 11. oktobra ove godine, propisuju se prehrambeni i neprehrambeni proizvodi, odnosno grupe proizvoda za koje, pored prodajne, ne treba isticati cijenu po jedinici mjere.

„Dakle, proizvodi koji su obuhvaćeni ovim Pravilnikom su, između ostalog, jaja, voće i povrće koje se prodaje po komadu ili u svežnju, kolači i druge poslastice, sladoled i šlag, mlijeko, duvani za žvakanje, parfemi, kozmetika, proizvodi mase manje od 50 grama ili zapremine manje od 50 mililitara, alkoholna pića u pakovanjima do 100 mililitara (ml), vina koja se prodaju u flašama od 750 ml, proizvodi koji se prodaju putem automata za prodaju, proizvodi koji se prodaju kao poklon paketi ili kompleti“, objasnio je Rabrenović i dodao da su trgovci u obavezi da za sve ostale proizvode koji nijesu obuhvaćeni Pravilnikom, pored prodajne, istaknu i cijenu po jedinici mjere.

Tu je Crna Gora, prema njegovim riječima, u obavezi da slijedi praksu EU, gdje se cijena po jedinici mjere ističe za hranu i hranu za životinje, osim ako nije drugačije propisano, deterdžente u smislu propisa kojima se uređuje njihova zdravstvena ispravnost, dječje pelene, boje i lakove, izuzev slikarskih boja, ulja i tečnosti za motore i motorna vozila, destilovanu vodu, proizvode za njegu lica i tijela, proizvode za pranje i njegu kose, proizvode za pranje, čišćenje i njegu zuba i usne šupljine i slično.

„Na primjer, pri kupovini dnevnih i higijenskih uložaka ili dječijih pelena, gdje je najvidljivija ona cijena koja vrijedi za cijeli paket, jedinica mjere je jedan komad. Isticanje cijene i za jedinicu mjere način je da se potrošačima omogući sigurnost pri izboru najpovoljnijeg proizvoda, kao i adekvatnije poređenje različitih brendova“, objasnio je Rabrenović.

Pravilnikom je regulisano da cijena po jedinici mjere za proizvode iste vrste mora biti istaknuta u jednakim jedinicama mjere. Cijena za jedinicu mjere je konačna cijena u eurima za jedan kilogram, jedan litar, jedan metar, jedan kvadratni metar ili jedan kubni metar proizvoda, ili neka druga jedinica količine koja se uobičajeno koristi kod prodaje proizvoda na području Crne Gore, a koja uključuje porez na dodatu vrijednost (PDV), druge poreze i dažbine po jedinici mjere, u skladu sa zakonom.

„Primjera radi, na pakovanju svježeg mesa od 200 grama trgovac, čiji je prodajni prostor veći od 30 metara kvadratnih, obavezan je da uz njegovu cijenu istakne i cijenu za kilogram tog mesa, a sve kako bi ga kupac lakše mogao uporediti s cijenom drugog proizvoda. Izuzetak od obaveze isticanja cijene po jedinici mjere propisana je u Pravilniku za trgovce čiji je prodajni prostor površine manje od 30 kvadrata“, naveo je Rabrenović.

Takođe, kako je dodao, dobar je primjer za prezentaciju ovog Pravilnika i prodaja proizvoda tečne sadržine u na primjer pakovanju od 250 ml, pa se kod ove vrste proizvoda uz standardno istaknunu cijenu mora istaći i cijena ovog proizvoda po jedinici mjere od jednog litra.

Predviđene su i upravne i prekršajne mjere koje se sprovode za nepoštovanje ove odredbe, a sve na osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

„Novčanom kaznom od tri hiljade do 40 hiljada eura kazniće se za prekršaj pravno lice - trgovac, ako u ponudi ili oglasu nije jasno istakao cijenu po jedinici mjere, cijene drugih pratećih elemenata u skladu sa posebnim pravilima, a koje se ne računaju prema potrošenoj količini, kao i cijenu za priključenje na distributivnu mrežu. Novčanom kaznom od hiljadu do 15 hiljada EUR kazniće se za prekršaj pravno lice, ako prodajna i cijena po jedinici mjere nije istaknuta u skladu sa ovim zakonom i propisom donesenim na osnovu ovog zakona i ako cijena po jedinici mjere za gorivo ili cijena usluge parkiranja, odnosno zakupa parking mjesta nije istaknuta ili nije dostupna na način i pod uslovima propisanim ovim zakonom“, kazao je Rabrenović.

Zbog svega navedenog, zaključuje Rabrenović, informacija o cijeni jedinice mjere je od ključnog značaja za kupce, jer im upravo ona ukazuje na stvarnu povoljnost određenog proizvoda i olakšava cjenovno poređenje između različitih brendova.

Bonus video: