Crna Gora napredovala na listi, loši parametri iz ekonomije

Crna Gora najbolju ocjenu dobila u kategoriji obrazovanja i bezbjednosti, a zatim u zdravlju
1 komentar(a)
Legatum institut (Novina), Foto: Legatum institut
Legatum institut (Novina), Foto: Legatum institut
Ažurirano: 08.11.2014. 12:35h

Crna Gora je u ovogodišnjem indeksu opšteg društvenog prosperiteta Legatum instituta zauzela 65. mjesto, što je napredak u odnosu na 71. iz prošlogodišnjeg izvještaja.

Ovogodišnja pozicija na listi od ukupno 142 zemlje svijeta bila bi još bolja da je nijesu „gurnule“ ocjene iz kategorija ekonomskih performansi i društvenog kapitala. Naime, po ekonomskim performansama Crna Gora je čak 123. na listi, a po društvenom kapitalu 115.

Legatum institut je nezavisna savjetodavna grupa, istraživački dio privatne investicione firme Legatum Group, sa sjedištem u Dubaiju, koju je 2006. osnovao novozelandski milijarder Kristofer Čendler.

Ekonomski indeks po Legatumu uključuje makroekonomske politike, ekonomsko zadovoljstvo i očekivanja, osnove za dalji rast ali i efikasnost finansijskog sektora. Društveni kapital, kako se precizira u izvještaju, skup je više faktora od kojih je jedan i bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku.

U ostalih šest od osam kategorija, Crna Gora je zabilježila „dvocifrene“ rejtinge. Najbolju ocjenu dobila je u kategoriji obrazovanja i bezbjednosti, po čemu je na 43. mjestu na listi. U kategoriji zdravlja zauzela je 53. mjesto, u preduzetništvu i poslovnim mogućnostima je 62, u kvalitetu upravljanja je 65, a po ličnim slobodama 89.

Najprosperitetnija zemlja na svijetu, po Legatumu, je Norveška, a zatim slijedi Švajcarska

Od zemalja regiona, na listi najbolje stoji Slovenija, koja je zauzela 24. mjesto, a daleko iza nje je Hrvatska, na 50. poziciji. Iza Crne Gore su Makedonija na 69, Srbija na 77, Albanija na 84. Od Bosne i Hercegovine koja se našla na 91. mjestu, od evropskih zemalja jedino je gora Jermenija, koja je zauzela 95. poziciju.

Najprosperitetnija zemlja na svijetu, po Legatumu, je Norveška, a slijede Švajcarska i Novi Zeland, koji je najprijatnije iznenađenje ove godine. Novi Zeland je poboljšao položaj zahvaljujući napretku u oblasti društvenog kapitala, kao i ličnih sloboda.

Kina je poboljšala ukupnu poziciju za jedno mjesto. Najveći napredak ostvarila je u ekonomskim performansama, ali je pad u ličnim slobodama pokvario opštu ocjenu i spriječio bolji napredak na opštoj listi. Rusija je, s druge strane, pala sedam mjesta i na začelju je evropskih zemalja po ekonomskom prosperitetu.

Na začelju liste su Kongo, Čad i Centralno-afrička Republika.

Legatum institut izračunava indeks prosperiteta prethodnih šest godina u 142 zemlje i zasnovan je na osam kategorija. Indeksom se pokriva 96 odsto svjetske populacije i čak 99 odsto globalnog BDP-a. Autori imaju ambiciju da stvore širu sliku ekonomskog zdravlja zemalja, pa osim indikatora kao što BDP, uzima u obzir i društveni napredak u oblasti zdravstva, školstva i upravljanja državnim resursima.

Protesti su korak ka prosperitetu

„Tokom prethodnih šest godina svijet je, uprkos globalnoj krizi, postao više prosperitetan, jer je ekonomski rast samo jedan od faktora društvenog uspjeha“, ocijenila je u uvodniku ovogodišnjeg indeksa, direktorica Legatum instituta Sian Hansen.

Ona je ocijenila da su se, u prosjeku, performanse svjetskog prosjeka poboljšale i zbog napredovanja demokratskih tekovina.

„Ohrabreni građani na više kontinenata poveli su proteste u pokušaju da od svojih Vlada obezbijede veće slobode i širu demokratiju“, navodi Hansen, i podsjeća da je serija protesta poznatih kao „Arapsko proljeće“ počela kao usamljena pobuna prodavaca u Tunisu, da bi prerasla u opštu revoluciju cijelog regiona.

„I posljednjih sedmica vidimo hiljade protestanata na ulicama Hong Konga, u potrazi za slobodnim izborom onih koji ih vode“, ocijenila je Hansen.

Ona je navela da je napredak u azijskom regionu nestabilan.

“Islamisti na Bliskom istoku predstavljaju veliku opasnost za slobodu i dobrobit ljudi tog regiona“, navela je Hansen.

Bonus video: