Mijušković: Razvoj Balkana uslovljen korišćenjem EU fondova

Mijušković je rekao da će PKCG svoje aktivno učešće u radu Udruženja komora javnog prava afirmisati i kroz organizaciju njihovog skupa u martu naredne godine kojoj će prisustvovati i predsjednik Eurochambersa, Ričard Veber
77 pregleda 0 komentar(a)
Velimir Mijušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velimir Mijušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.11.2014. 13:44h

Razvoj Balkana nije moguć bez korišćenja EU strukturnih fondova, čija sredstva bi trebalo da budu usmjerena, prije svega, na projekte saradnje malih i srednjih preduzeća (MSP) unutar regije, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković.

On je danas, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovao u radu godišnje generalne Skupštine Asocijacije balkanskih komora (ABC) u Atini.

Predsjednici komora su na skupu razgovarali o efektima preuzimanja dijela javnih ovlašćenja od komora. Naime, komore su u većini zemalja preuzele vođenje privrednih registara, tako da se sama registracija preduzeća obavlja u tim institucijama i to po znatno skraćenim procedurama.

Takođe, arbitraže u komorama potpuno su preuzele poslove medijacije u sporovima preduzeća i finansijskih institucija, kao i između samih preduzeća.

Mijušković je rekao da će PKCG svoje aktivno učešće u radu Udruženja komora javnog prava afirmisati i kroz organizaciju njihovog skupa u martu naredne godine kojoj će prisustvovati i predsjednik Eurochambersa, Ričard Veber.

Tokom Skupštine su predsjednici komora Balkana raspravljali o aktuelnim temama iz oblasti regionalne saradnje, statusu komora, mogućnostima za povec&'769;anje protoka robe duž koridora 8 i 10 i o međunarodnoj trgovinskoj arbitraži.

ABC je osnovana 1994. godine u Rumuniji sa ciljem integracije i razvoja privredne saradnje u regionu. Članice su nacionalne komore Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Grčke, Kipra, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

PKCG je predsjedavala Asocijacijom tokom 2003. i prošle godine.

Skupštini je prethodio jednodnevni skup zemalja potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) - Mediteranski transnacionalni program (MED) tokom kojeg se govorilo o mogućnostima zajedničkog učešća zapadnog Balkana i šire, Mediteranskog basena na EU projektima. Tom prilikom su predstavnici komore prezentovali rad Foruma komora jadransko-jonske regije čiji je Mijušković potpredsjednik.

Bonus video: