Đukanović se sada sjetio da smanji troškove državne administracije

Za zahtjeve zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu da dobiju veće plate što im, shodno sporazumu, pripada, najvjerovatnije neće biti novca
8 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.11.2014. 06:40h

Iz Vladinog biroa je saopšteno da je premijer Milo Đukanović na sjednici Vlade posebno naglasio da je neophodno rigorozno smanjenje troškova službenih putovanja.

Državna revizorska institucije (DRI) i Centralna banka (CBCG) Vladi već godinama stalno ukazuju da je potrebno smanjiti troškove državne administracije, pažljivije ih planirati i pogotovo se držati restriktivnog zapošljavanja.

Đukanović zatražio smanjenje troškova službenih putovanja

Za te preporuke izvršna vlast nije imala mnogo sluha, već je čak uvećano zapošljavanje mimo plana reorganizacija javne uprave u pojedinim ministarstvima. Zašto je povećan broj zaposlenih još nije poznato.

Za zahtjeve zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu da dobiju veće plate što im, shodno sporazumu, pripada, najvjerovatnije neće biti novca.

Zadržaće se stopa PDV-a od 19 odsto i krizni porez na plate građana. Ta mjera “privremenog karaktera” znači da se plate i u 2015. u iznosu od 480 eura neto (720 bruto) oporezuju po stopi od devet odsto, a ostatak iznad tog iznosa po stopi od 15 odsto. U 2013. godini prihodovano je po tom osnovu oko 13 miliona eura, a sličan iznos se očekuje i ove godine.

Đukanović je krajem prošle godine na sjednici Savjeta stranih investitora najavio da će do kraja 2014. godine biti ukinuti krizni porezi. Izvjesno je da će penzije biti odmrznute naredne godine, ali to neće značiti njihovo povećanje. Mogući su i novi nameti kroz najavljene izmjene poreske politike.

Bonus video: