Nikšićki farmeri najavili prekid isporuke mlijeka

Kooperanti su ukazali da imaju podršku 150 radnika Nike koji su, kako tvrde, dobijali potvrde umjesto novca, pa im se duguje oko 20 zarada, a pet godina im nije uplaćivan radni staž
5 komentar(a)
Nika, Foto: Ivan Petrušić
Nika, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.11.2014. 14:33h

Kooperanati nikšićke Mljekare Nika najavili su da će od petka prekinuti isporuku mlijeka sve dok im ne počne isplata duga koji ukupno iznosi više od 200.000 eura.

Nezadovoljni farmeri okupili su se ispred kapije mljekare ukazujući da su pojedinačna potraživanja 80 kooperanata od 500 do 30.000 eura.

Jedan od kooperanta, Mitar Đurđevac, kazao je da je nedopustivo što se njihovom pozivu da pomognu u razrješenju situacije nijesu odazvali predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

"Takvim odnosom pokazuju da im nije stalo do poljoprivrede, iako se stalno zagovara njeno povećanje i ulaganje u proizvodnju hrane", ocijenio je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, pričom da će Niku preuzeti ukrajinska firma Terra food samo je odlagano plaćanje duga za isporučeno mlijeko.

Kooperanti su ukazali da imaju podršku 150 radnika Nike koji su, kako tvrde, dobijali potvrde umjesto novca, pa im se duguje oko 20 zarada, a pet godina im nije uplaćivan radni staž.

Mljekaru je trebalo da preuzme ukrajinska firma Terra food, kojoj je dosadašnji vlasnik Aleksandar Božović namjeravao da prepustiti vlasništvo, pod uslovom, kako je ranije saopštio, da preuzme cjelokupan dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Prema posljednjim informacijama kooperanata, nije iskuljučena mogućnost da Terra food odustane od preuzimanja Nike, a u firmu se uvede stečaj.

Razlog preokreta u pregovorima uprava Mljekare obrazlaže traženjem ekstra garancija Crnogorske komercijalne banke od koje je Božović uzimao kredite.

Bonus video: