Prijestonica: Primjedbe se odnose na metodologiju knjiženja, a ne na nesavjesno trošenje

„Već je formiran tim koji će u najkraćem vremenskom roku korigovati sve što je DRI prepoznala kao nedostatke u metodologiji prilikom knjiženja kod nadležnog organa za finansije u gradskoj upravi“
8 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2014. 13:49h

Prijestonica Cetinje formirala je tim koji će u najkraćem vremenskom roku korigovati sve nedostatke koje je u njenom Završnom računu za prošlu godinu prepoznala Državna revizorska institucija (DRI).

Iz Kabineta gradonačelnika Cetinja su, reagujući na saopštenje cetinjskog Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), kazali da se preporuke iz Izvještaja DRI o Završnom računu budžeta Prijestonice za prošlu godinu odnose na metodologiju knjiženja, a ne na nesavjesno trošenje novca.

„Već je formiran tim koji će u najkraćem vremenskom roku korigovati sve što je DRI prepoznala kao nedostatke u metodologiji prilikom knjiženja kod nadležnog organa za finansije u gradskoj upravi“, navodi se u saopštenju.

Iz Kabineta gradonačelnika su naveli da revizijom nijesu utvrđeni propusti materijalne prirode, koji bi vodili prekršajnoj ili drugoj odgovornosti.

„DRI je ukazala na potrebu unaprijeđenja računovodstvenog i sistema poslovanja Prijestonice, čija je gradska uprava već preduzela mjere u tom pravcu i posvećeno će raditi na primjeni preporuka“, kazali su iz Kabineta gradonačelnika Cetinje.

SDP je pozvala vlast Prijestonice da prestane da vodi neodgovornu i netransparentnu politiku, koja je, kako su naveli, zvaničnu potvrdu dobila u negativnom izvještaju DRI. Oni tvrde i da niz negativnih ocjena i evidentiranih nezakonitosti iskazanih u izvještaju DRI, na najbolji mogući način govore o radu lokalne uprave i nedgovornom i nesavjesnom raspolaganju novcem građana Cetinja.

Iz Prijestonice Cetinje su poručili da su predstavnici SDP-a saopštili apsolutno netačne podatke o javnom dugu.

„Gradska uprava ne želi da komentariše takve tvrdnje. Jednako je mjerodavno i mišljenje o navodnom rastu zaostalih zarada, s obzirom na to da je njihova visina tokom proteklih godina u znatnoj mjeri smanjena“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Politika Prijestonice Cetinje, kako se dodaje, apsolutno je transparentna, što najbolje znaju predstavnici SDP-a, kojima je u više navrata preporučeno da obave uvid u cjelokupnu dokumentaciju Sekretarijata za finansije i razvoj preduzetništva.

Bonus video: