SAVJET ZA FINANSIJSKU STABILNOST:

Rast BDP-a može biti niži od plana

BDP je najširi pokazatelj stanja u ekonomiji jedne zemlje, a njegov odnos sa javnim dugom pokazuje stopu zaduženja. Ako je stopa zaduženja preko 60 odsto smatra se da je ta država visoko zadužena
0 komentar(a)
GDP rast, Foto: Shutterstock
GDP rast, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 20:56h

Savjet za finansijsku stabilnost ocijenio je juče da postoje rizici koji mogu uticati da se projektovana stopa rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini ne ostvari, odnosno da bude manja od predviđene.

BDP je najširi pokazatelj stanja u ekonomiji jedne zemlje, a njegov odnos sa javnim dugom pokazuje stopu zaduženja. Ako je stopa zaduženja preko 60 odsto smatra se da je ta država visoko zadužena.

Vlada je ove godine već jednom smanjivala svoju projekciju BDP-a. Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2014/2017. iz aprila ove godine predviđen je rast BDP-a od 3,5 odsto. Tada je BDP procijenjen na 3,516 milijardi eura, dug je bio 2,042 milijarde, a učešće duga u BDP-u je bilo 58,1 odsto. U septembru su ažurirane projekcije i tada je procjena rasta smanjena na 2,5 odsto, iznos BDP-a na 3,4 milijarde. Smanjen je i iznos duga na 1,957 milijardi pa je stopa zaduženja bila 57,7 odsto.

Savjet je konstatovao da ekonomska situacija u zemljama EU nije previše optimistična, jer je ekonomska aktivnost u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartl 2014. stagnirala (ostvaren je rast od svega 0,2 odsto), a nijedna od tri najveće članice bloka nijesu ostvarile rast BDP-a.

„Analiza pokazuje da u domaćem okruženju postoje blagi nagovještaji oporavka i da se u 2014. godini može očekivati pozitivni rast privredne djelatnosti. Upkos tim tendencijama, Savjet je zaključio da postoje rizici koji mogu uticati da se projektovana stopa BDP-a u potpunosti ne ostvari. Zabilježen je veći robni deficit za prvih pola godine što ukazuje na nisku konkurentnost i posledično značajan rizik crnogorske ekonomije po tom osnovu", saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2014. godine i tekuću situaciju u privredi. U tom dokumentu je istaknuto da iz međunarodnog okruženja, naročito sa tržišta sa kojima je Crna Gora povezana turizmom postoje negativna dešavanja koja se mogu odraziti na privrednu aktivnost kod nas.

Bankarski sektor i tržište osiguranja i kapitala su ocjenjeni stabilnim.

Nastaviti štednju u javnom sektoru, suzbiti sivu ekonomiju Stanje u fiskalnom sektoru, kako je ocijenio Savjet za finansijsku stabilnost, pokazuje pozitivne rezultate u naplati prihoda, ali su tekući rashodi i dalje visoki.

“Zaključeno je da se u narednom periodu mora nastaviti sa racionalnom potrošnjom u javnom sektoru, a podržane su strukturne reforme kao način kojim će se dodatno smanjiti fiskalni rashodi.

Savjet je podržao najavljene mjere planirane fiskalne politike za 2014. godinu kojim se nastavlja politika snaženja fiskalnih prihoda kroz aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije. U skladu sa tom politikom Savjet je podržao aktivnosti na pronalaženju novih izvora finansiranja budžeta kojim se neće negativno uticati na rast i konkurentnost privrede”, navodi se u saopštenju. Savjet je zaključio da je stanje finansijske stabilnosti na adekvatnom nivou i ne ukazuje na povećanje sistemskog rizika.