Milanović: Crna Gora markirala područja koja nijesu njena

" Ako se budemo previše boli rogovima na deblu, neće imati koristi ni Hrvatska ni Crna Gora jer će investitori odustati“
69 pregleda 49 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 03.11.2014. 18:03h

Vlada: Crna Gora štiti svoje interese u skladu sa međunarodnim aktima >>>

Crna Gora je za istraživanje nafte i gasa odredila područja koja nisu njena, već pripadaju Hrvatskoj, kazao je premijer te države Zoran Milanović.

“Vidjeli smo zadnjih dana da je Crna Gora imala nekakve poteze na Vladi, da su i oni markirali neka svoja područja za istraživanja, koja po našem dubokom uvjerenju i međunarodnom pravu nisu njihova, nego naša područja", rekao je on. Milanović je naveo da Crna Gora i Hrvatska moraju pronaći zajedničko rješenje.

“Ako to shvatimo samo kao početak nekakve arbitraže između Hrvatske i Crne Gore, biće dobro. Ako je to nekakav tvrdi stav Crne Gore, onda će morati to da promijene. Ako se budemo previše boli rogovima na deblu, neće imati koristi ni Hrvatska ni Crna Gora jer će investitori odustati“, rekao je on. Vlada Crne Gore je na sjednici u četvrtak donijela odluku o izmjeni Odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika.

"Razlog za donošenje Odluke je da se na ovaj način preciznije prilagodimo i uskladimo sa međunarodno važećim dokumentom Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine“, saopšteno je nakon sjednice.

Tom odlukom iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen navedenim Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije.

"Imajući u vidu da je hrvatska strana početkom aprila u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje naša država smatra spornim-površine oko 1.800 kilometara kvadratnih, i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas, te da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju, kao i da sporni hrvatski tender još uvijek nije povučen iako smo mi to zahtijevali, donošenjem ovakve Odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području", kazali su iz Vlade.

Bonus video: