Vojinović: Počinje realizacija regionalnog projekta

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vojinović je istakao da će projekat doprinijeti i izradi plana upravljanja Crnomorskim slivom
0 komentar(a)
rijeka, Indija, Foto: Shutterstock
rijeka, Indija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 15:43h

Učešće Crne Gore u regionalnom projektu Podrška upravljanju vodnim resursima u slivu rijeke Drine značajna je za unapređenje tog sektora, ocijenio je direktor Direktorata za vodoprivredu Velizar Vojinović.

On je nakon sastanka sa rukovodiocem tog projekta, Dejvidom Hejvudom, povodom početka njegove realizacije, kazao da je projekat značajan za unapređenje vodoprivrede posebno u oblasti izrade planskih dokumenata i implementaciji Okvirne direktive za vode.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vojinović je istakao da će projekat doprinijeti i izradi plana upravljanja Crnomorskim slivom.

“Kako su značajne rijeke Crnomorskog sliva, kao što su Piva, Tara, Ćehotina, Lim vodotoci iz sliva Drine, osim rijeke Ibra, očekuje da će rezultati ovog projekta biti veliki doprinos izradi Plana upravljanja Crnomorskim slivom”, rekao je Vojinović.

On je, kako se navodi, objasnio da će rezultat projekta biti studija koja će omogućiti inoviranje i integrisanje postojećih studija u slivu rijeke Drine.

„Nedostatak podataka, inoviranje postojećih, razmjena informacija i analiza stanja rađeni su samo u određenim periodima, odvojeno u zemljama sliva. Konačno kao krovni izvještaj će biti pripremljena detaljnija karakterizacija sliva rijeke Drine, koja je na osnovnom nivou urađena u okviru planova upravljanja riječnim slivovima Dunava i Save“, kazao je Vojinović.

Novac za realizaciju projekta odobrila je Svjetska banka i realizovaće ga norveška kompanija COWI, a njime će u Crnoj Gori koordinirati Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direktorat za vodoprivredu, u saradnji sa kompanijom COWI.

Bonus video: