"Prognozirani rast ekonomije nije siguran"

Savjet je zaključio da je stanje finansijske stabilnosti na adekvatnom nivou i ne ukazuje na povećanje sistemskog rizika
57 pregleda 1 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 15:06h

Savjet za finasijsku stabilnost ocijenio je danas da postoje rizici koji mogu uticati da se projektovana stopa rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini ne ostvari. Realini rast ekonomije u ovoj godini projektovan je na 3,5 odsto.

Savjet je konstatovao da ekonomska situacija u zemljama EU nije previše optimistična, jer je ekonomska aktivnosti u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartla 2014. stagnirala (ostvaren jerasat od svega o0,2 odsto), a nijedna od tri najveće članice bloka nijesu ostvarile rast BDP-a.

„Analiza pokazuje da u domaćem okruženju postoje blagi nagovještaji oporavka i da se u 2014. godini može očekivati pozitivni rast prevredne djelatnosti. Upkos tim tendencijama, Savjet je zaključio da postoje rizici koji mogu uticati da se projektovana stopa BDP-a u potpunosti ne ostvari. Zabilježen je veći robni deficit za prvih pola godine što ukazuje na nisku konkurentnost, i posledično značajan rizik crnogoreske ekonomije po tom osnovu“ saopšteno je danas nakon sjednice Savjeta.

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2014. godine i tekuću situaciju u privredi. U tom dokuemntu je istaknuto da iz međunarodnog okruženja, naročito sa tržišta sa kojima je Crna Gora povezana turizmom postoje negativna dešavanja koja se mogu odraziti na privrednu aktivnost kod nas.

Bankarski sektor je stabilan. Stanje na tržištu kapitala i osiguranja takođe.

“Stanje u fiskalnom sektoru pokazuje pozitivne rezultate u naplati prihoda, ali su tekući rashodi i dalje visoki. Zaključeno je da se u narednom periodu mora nastaviti sa racionalnom potrošnjom u javnom sektoru, a podržane su strukturne reforme kao način kojim će se dodatno smanjiti fiskalni rashodi. Savjet je podržao najavljene mjere planirane fiskalne politike za 2014. godinu kojim se nastavlja politika snaženja fiskalnih prihoda kroz aktivnosti na suzbijanju “sive” ekonomije. U skladu sa tom politikom Savjet je podržao aktivnosti na pronalaženju novih izvora finansiranja budžeta kojim se neće negativno uticati na rast i konkurentnost privrede”, navodi se u saopštenju.

Savjet je zaključio da je stanje finansijske stabilnosti na adekvatnom nivou i ne ukazuje na povećanje sistemskog rizika.

Bonus video: