Više kontrole za milionske ugovore

Nacrt priprema kabinet potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića u saradnji sa ekspertima iz Evropskog centra EPEC i SIGME
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 06:54h

Vlada priprema Predlog zakona o privatno-) avnom partnerstvu (JPP) kojim treba da se uvede red u realizaciji investiciono-razvojnih projekata, dodjeli koncesija za eksploataciju državnih resursa i drugih projekata od javnog interesa. Plan je da se predlog utvrdi najkasnije do kraja marta naredne godine.

Prema nacrt zakona, u koji “Vijesti” imaju uvid, oblasti od javnog interesa su davanje koncesija za eksploataciju rudnog bogatstva, šuma, korišćenje vodotoka i voda, izgradnju i rekonstrukciju vodnih objekata, korišćenje radio-frekvencija, telekomunikacionih objekata, luka, javnih puteva, željezničke infrastrukture, aerodroma i vazdušnog saobraćaja.

Nacrtom su obuhvaćeni gosovodi i naftovodi, skladišta i distributivne mreže, obrazovne i komunalne usluge, objekti za liječenje, proizvodnja energije, upotreba rijeka i jezera, igre na sreću, kuturni, sportski i rekreativni objekti, socijalno stanovanje, turizam i ugostiteljstvo, javno osvjetljenje i slobodne ekonomske zone. Predmet JPP biće i korišćenje drugih prirodnih bogatstva, dobara u opštoj upotrebi i drugih dobara od opšteg interesa u državnoj svojini, kao i obavljanje drugih djelatnosti koje su zakonom određene kao djelatnosti od javnog interesa.

Nacrt priprema kabinet potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića u saradnji sa ekspertima iz Evropskog centra za privatno-javno partnerstvo (EPEC) i SIGME (zajedničke inicijative OECD i EU).

JPP će se uspostavljati u cilju da se podstaknu i koriste kapaciteti privatnog sektora za efikasniju realizaciju projekata koji imaju javni interes i za pružanje usluga od javnog interesa.

Predviđeno je da se zakon primjenjuje na sve ugovore veće od 5.186.000 eura, a za ugovore ispod te vrijednosti vlada će donositi posebne propise. Vrijednost ugovora je ukupni promet privatnog partnera ostvaren tokom trajanja ugovora (bez PDV-a) kako gaje procijenio javni naručilac s obzirom na radove i usluge koje su predmet ugovora i robu koja je vezana za te poslove i usluge.

Lazović

Važna novina je da će se formirati agencija za investicije. Njena uloga biće da analizira projekte prema vladinim kriterijurnama i da ih u roku od mjesec dana odobri. Nakon toga državna institucija koja sklapa ugovor o JPP predlog projekta sa mišljenjem Agencije dostavlja Ministarstvu finasija na odobrenje koje treba da saopšti procjenu fiskalnog uticaja i njegovu održivost. Ako je mišljenje ministarstva pozitivno, agencija objavljuje predlog u registru potencijalnih JPP projekata.

Definisano je da državna institucija koja sklapa ugovor o JPP-u stalno kontroliše privatnog partnera u sprovođenju obaveza iz ugovora (posebno sva plaćanja) i da do 15. aprila tekuće godine dostavi agenciji izvještaj za prethodnu godinu. U izvještaju će, između ostalog, biti informacije o plaćanju svih naknada privatnog partnera i biće objavljen na sajtu. Tužilaštvo će biti obaviješteno u slučaju nepoštovanja ugovora.

Samo od kancesija fale milioni

DRI je u reviziji prihoda budžeta po osnovu ugovora o koncesijama došla do podataka da je državna kasa ostala uskraćena za milionske iznose, da Komisija za koncesije nije evidentirala sve ugovore, da Ministarstvo ekonomije ne vodi evidencije potraživanja, da Ministarstvo poljoprivrede nije kontrolisalo Upravu za šume... Koncesionarima koji eksploatišu šumsko bogatstvo država je dozvolila da na kraju 2011. godine uskrate budžet za 3,2 miliona eura, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju prošle godine za 5,1 milion.

Od jedne institucije napravljeno šest, ali ponekad nisu nadležne

Državna revizorska institucija (DRI) je ukazala na činjenicu da od ukidanja Agencije za prestruktiriranje privrede i strana ulaganja 2009. šest državnih institucija učestvuje u realizaciji investiciono-razvojnih projekata i to ministarstva ekonomije i turizma, Savjet za privatizaciju, Agencija za promociju stranih direktinih investicija, Sekretarijat za razvojne projekte i Savjet za unapređene poslovnog ambijenta.

DRI je utvrdila da se tim institucijama preklapaju nadležnosti, kao i da se ne vrši adekvatan nadzor nad kontrolom i praćenjem ugovora, jer većina tih institucija tvrdi da nijesu nadležne.

“Vlada bi trebalo da preispita sadašnji model upravljanja investicionim projektima i da razmotri mogućnost formiranja Agencije za investicije, koja bi kao centralizovani organ preuzela većinu nadležnosti postojećih organa“, preporuka je DRI.

Procedure, rokovi i principi biće usklađeni sa direktivom EU

Izvor “Vijesti" iz Vlade je objasnio da je u nacrt zakona ugrađena Direktiva EU u oblasti koncesija koja je usvojena ove godine. "Harmonizacijom predloga zakona sa EU direktivom uskladili bi se rokovi, definicije, principi, limiti vrijednosti projekata na koje bj se primjenjivao zakon i procedure. Mnoge odredbe su novina za naš sistem, od definicije pojma koncesije i JPP do nadzora, upravljanja, pripremnih radnji. Uz to, uvodi se obaveznost izrade ekonomskih elaborata, što je veoma važno”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Kako je dodao, tim aktom će se jasno precizirati, postupak odobravanja projekata JPP, procedure izbora najboljeg ponuđača, uslovi, način i postupak zaključivanja ugovora o JPP, predmet, pravna zaštita i druga pitanja od značaja za realizaciju projekata JPP.

Agencija za investicije za rad će odgovarati Vladi, biće operativna podrška Savjetu za privatizaciju, podsticaće promociju investicionih potencijala, upravljače bazom podataka o investicijama i investicionim ugovorima.

Galerija

Bonus video: