Skoro 94 odsto kompanija koristi računare

Od preduzeća koja imaju pristup Internetu, 73,3 odsto imaju web site/home page, što je deset odsto više u odnosu na prošlu godinu
0 komentar(a)
Kompjuteri, Foto: Shutterstock
Kompjuteri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 16:06h

U Crnoj Gori, prema anketi Monstata, 93,9 odsto preduzeća koristi računare, što je 4,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u preduzećima je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 578 preduzeća na teritoriji Crne Gore.

Istraživanje je pokazalo da 98,1 odsto preduzeća, koja koriste računar, ima pristup Internetu.

Od preduzeća koja imaju pristup Internetu, 73,3 odsto imaju web site/home page, što je deset odsto više u odnosu na prošlu godinu. Prema rezultatima istraživanja 68,4 odsto preduzeća, koja koriste računar zaposlenim omogućuju daljinski pristup e-mail sistemu, dokumentima ili aplikacijama preduzeća.

Od preduzeća koja koriste računare, 37,7 odsto zapošljava ICT/IT stručnjake koji imaju sposobnost da razvijaju, održavaju, upravljaju ICT ili IT sistemima i aplikacijama, što predstavlja rast od 16,9 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Kada je riječ o korišćenju računara u preduzećima prema sektorima, procenat onih koja koriste računar u sektoru proizvodnje, energije i građevinarstva veći je 0,7 odsto u odnosu na preduzeća iz nefinansijskog sektora.

„Od preduzeća koja imaju pristup Internetu, 96,5 odsto je odgovorilo da koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa Internetom“, pokazuju rezultati ankete.

Preduzeća koja imaju web sajt obezbjeđuju više usluga, pa 68 odsto ima sadržaj na sajtu prilagođen redovnim posjetiocima, dok 60,7 odsto preduzeća omogućava pristup proizvodnim katalozima i cjenovnicima.

Mogućnost da se posjetioci upoznaju sa proizvodima ili da ih osmisle omogućava 58,2 odsto preduzeća.

Preduzeća najviše koriste društvene mreže i sajtove za razmjenu multimedijalnog sadržaja.

Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 12,5 odsto je odgovorilo da koristi usluge cloud computing-a, preko Interneta, isključujući besplatne usluge cloud computing-a. Te usluge su najviše plaćale za korišćenje e-mail-a 57 odsto, kancelarijski softver 47,8 odsto, skladištenje fajlova 44,1 odsto i hosting za baze podataka 37,1 odsto.

Kada je riječ o razmjeni elektronskih informacija u lancu upravljanja nabavkama, 23,8 odsto preduzeća redovno razmjenjuje te informacije sa dobavljačima ili klijentima.

„Procenat preduzeća koja su primala porudžbine preko Interneta iznosi 14,7 odsto, dok je 24,3 odsto onih koji su plasirali porudžbine putem Interneta“, naveli su iz Monstata.

Cilj istraživanja je da se dobiju podaci o zastupljenosti i korišćenju ICT u preduzećima iz sektora, kao što su administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, građevinarstvo, informisanje i komunikacije, poslovanje nekretninama, prerađivačka industrija, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, transport i skladištenje, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala i usluge smještaja i ishrane.

Ciljna grupa su preduzeća sa deset i više zaposlenih koja su telefonski intervjuisana u periodu od 1. do 15. aprila. Referentni period za najveći broj pitanja je ova godina, dok su se pojedina pitanja odnosila na cjelokupnu prošlu godinu.

Bonus video: