Crna Gora neće tražiti naftu kod Prevlake, ali ne da blokove na moru

Razlog za tu Odluku, kako je navedeno u saopštenju Vlade, je da se prilagode međunarodnom Protokolu o privremenom režimu uz granicu sa Hrvatskom iz 2002. godine
145 pregleda 0 komentar(a)
istraživanje nafte Prevlaka, Foto: Gov.me
istraživanje nafte Prevlaka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.10.2014. 20:27h

Vlada je izmijenila Odluku o o određivanju blokova za istraživanje nafte i gasa u podmorju time što je iz mape izuzela dio teritorije kod Prevlake.

Razlog za tu Odluku, kako je navedeno u saopštenju Vlade, je da se prilagode međunarodnom Protokolu o privremenom režimu uz granicu sa Hrvatskom iz 2002. godine.

Prethodna mapa

"Ovom odlukom iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen navedenim Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije. Imajući u vidu da je hrvatska strana početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1.800 km2) i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas, te da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju, kao i da sporni hrvatski tender još uvijek nije povučen iako smo mi to zahtijevali, donošenjem ovakve Odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području", navodi se u saopštenju Vlade.

Hrvatska Vlada je tender raspisala i za blokove koji se nalaze iza stare razdjelne linije na otvorenom moru čime su ušli u spornu zonu. Vlada Crne Gore će insistirati da i hrvatska strana ispravi granice iz tog tendera.

Crnogorska Vlada je raspisala tender za istraživanje nafte i gasa, ali samo za dio podmorja kod Bara i Ulcinja.

Bonus video: