Dostaviće VDT-u materijal u vezi sa konsultantskim ugovorima EPCG

"Odbor donosi zaključak i da se materijal EPCG uputi Upravi za javne nabavke i da u vezi sa tim dobijemo zvaničan stav te institucije"
56 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za antikorupciju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.10.2014. 19:08h

Skupštinski Odbor za antikorupciju dostaviće Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) kompletan materijal koji posjeduje u vezi sa konsultantskim ugovorima Elektroprivrede (EPCG) i tražiti validnu informaciju o preduzetim aktivnostima u roku od 30 dana.

Odbor je danas, nakon kontrolnog saslušanja na temu višemilionskih ugovora za pravne i konsultantske usluge koje je plaćala EPCG, donio zaključak kojim traži od Vlade odnosno Ministarstva ekonomije da nakon pribavljanja svih informacija u najkraćem roku obavijesti Odbor o svojim konačnim stavovima.

"Odbor donosi zaključak i da se materijal EPCG uputi Upravi za javne nabavke i da u vezi sa tim dobijemo zvaničan stav te institucije", rekao je predsjednik Odbora, Predrag Bulatović.

Nakon toga će Odbor donijeti odluku da održi posebnu sjednicu povodom tih informacija. Odbor će VDT-u dostaviti materijal koji je tom skupštinskom tijelu dostavilo Ministarstvo ekonomije, EPCG i Uprava za javne nabavke.

Kontrolnom saslušanju, koje je inicirao poslanik Mladen Bojanić, prisustvovao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, direktor Uprave za javne nabavke Mersada Mujević i portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

Kavarić je Odboru dostavio dopis predsjednika Odbora direktora EPCG, Srđana Kovačevića, u kojem se navodi da je napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem procedure statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama.

"U materijalu je jasno rečeno da su napravljeni proceduralni propusti koji su nanijeli značajni trošak EPCG", rekao je Bulatović.

Kavarić je kazao da Vlada još nema stav po tom pitanju, dok izvještaj tima za internu reviziju EPCG, koji je u završnoj fazi, ne bude gotov kao i dok se ne dobije stav predstavnika A2A.

U dopisu koji je Kovačević dostavio Kavariću, a on Odboru za aktikorupciju, navode se osnovni podaci o konsultantskim uslugama koje su EPCG pružile kompanije A2A, A2A Reti Elettricha i BAIN-Milano.

"Od početka 2010. godine u EPCG su povremeno, na pojedinim poslovima bili prisutni i stručnjaci A2A i drugih konsultanata, posebno BAIN-Milano, za koje smo informisani da pružaju određenu pomoć u sprovođenju menadžerske funkcije sve do oktobra prošle godine i saznanja da po tom osnovu EPCG ima značajne troškove, a što je kasnije potvrđeno i finansijskim iskazima za prošlu godinu", navodi se u dopisu Kovačevića.

Kovačević je naveo da je odmah nakon što je saznao za te aktivnosti i njihovo plaćanje, zatražio od izvršnog direktora EPCG da se izjasni o strukturi i efektima obavljenih usluga, postupku zaključenja ugovora, ispostavljenim fakturama i njhovom plaćanju.

"Prema do sada sagledanom stanju konsultantskih usluga od A2A i A2A Reti Elettricha i kompanije BAIN-Milano je menadžment sproveo bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka Odbora direktora“, naveo je Kovačević u dopisu.

A2A je, kako je naveo, po tom osnovu fakturisala 7,75 miliona eura i naplatila 4,34 miliona eura uz dodatno rezervisanje od 2,3 miliona eura. A2A Reti Elettricha je fakturisala i naplatila 1,17 miliona eura, a Bain-Milano je fakturisao i naplatio 2,08 miliona eura.

Poslanik Mladen Bojanić je rekao da je nesumnjivo da EPCG mora da poštuje Zakon o javnim nabavkama.

"Jasan je Zakon o javnim nabavkama da je kompanija sa većinskim vlasništvom države apsolutno u obavezi da sistemom javnih nabavki obavlja kupovinu robe ili usluga", kazao je Bojanić.

On je saopštio da su u slučaju savjetodavnih i pravnih usluga, kako su one nazvane u bilansima i finansijskim iskazima EPCG, naznačeni iznosi i to 2010. godine od 4,56 miliona EUR, 2011. godine od 5,45 miliona eura i 2012. godine od 4,28 miliona eura.

On je pitao da li su toliki iznosi odgovarali obavljenim uslugama.

"Nakon svega treba da utvrdimo ko je odgovoran. Vidimo iz dopisa da se uglavnom sve svaljuje na izvršnog direktora. Tri godine je isti Odbor direktora usvajao te izvještaje o poslovanju i finansijske iskaze, a onda su se navodno poslije tri godine, u četvrtoj, sjetili da vide šta se tu dešavalo“, rekao je Bojanić.

On je kazao da je osnovna dužnost Odbora direktora da upravlja kompanijom i da kontroliše izvršnog direktora. Kavarić je rekao da je tu temu inicirala Vlada kroz postupanje njenih predstavnika u Odboru direktora, a po saznanju da postoje konsultantski ugovori koji mogu da budu predmet razmatranja i provjere.

"Vlada je po saznanju tražila izjašnjenje od Odbora direktora da se precizno dijagnostikuje problematika koja se odnosi na konsultantske ugovore. Konstatovani su proceduralni problemi, koji se odnose na poštovanje procedure sa aspekta definisanja javnih nabavki“, kazao je Kavarić.

On je dodao da je interna revizija napravila nalaz gdje je konstatovala proceduralne probleme i da je dala nalog za definisanje merituma problema.

"Kada se taj posao završi, mi ćemo imati vrlo preciznu dijagnozu stanja u EPCG, šta se desilo sa aspekta svrsishodnosti o čemu će da razgovaraju akcionari i sa aspekta procedure", rekao je Kavarić.

Vlada će se po tom pitanju, kako je naveo, iako nema finalni izvještaj, obratiti ovih dana drugom akcionaru u EPCG, kompaniji A2A, da čuje njihovo obrazloženje odnosno viđenje tog problema.

"Kada se završi kompletna procedura interne revizije i komunikacije sa EPCG moći ćemo da imamo potpuno precizan i definisan stav“, rekao je Kavarić.

Predsjednik Odbora, Predrag Bulatović, rekao je da se iz izvještaja Uprave za javne nabavke, koji je tom skupštinskom tijelu dostavljen, može vidjeti da nijedan od tih ugovora koji se pominju u dopisu Kovačevića nije prošao kroz javne nabavke.

"Uprava za javne nabavke niti je upoznata sa ovim materijalom niti ona zna za ovih 15 miliona EUR koje su sporni za Kovačevića“, rekao je Bulatović.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević, objasnio je da je on skupštinskom Odboru dostavio samo izvještaj o onome što je u sistemu javnih nabavki i što je Uprava bila dužna da iskontroliše.

"Ovo u vezi EPCG je očigledno van sistema. Ja sam o tome informisan samo kroz medije. Ne znam o kojim se vrstama usluga tu radilo. Pogledaću materijal i vidjeti o čemu se radi. EPCG se od 2008. godine nije obraćala Upravi na ovu temu“, rekao je Mujević.

On je podsjetio da EPCG sprovodi otvorene postupke javne nabavki u preko 90 odsto slučajeva.

"Sve što je u sistemu javnih nabavki mogu da znam, a šta neko radi popodne kući, ja to ne mogu da znam“, kazao je Mujević.

Kavarić je rekao da je Vlada konstatovala da je "zaobiđen" Odbor direktora.

"Sada se nalazimo u proceduri utvrđivanja da li je neko, ako da - ko, i ako ko - kako, prekršio zakon. Ovdje govorimo o incijativi koju je preduzeo Odbor direktora u decembru prošle godine, na bazi saznanja o nepravilnostima", rekao je Kavarić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, rekao je da skupštinski Odbor mora postaviti pitanje odgovornosti ljudi koji zastupaju državni kapital u EPCG.

On je pitao da li se četvorogodišnje ćutanje predstavnika državnog kapitala u EPCG može protumačiti kao da je neko nedorastao u mentalnom, intelektualnom i profesionalnom smislu ili se radi o korupciji.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zorica Kovačević, ocijenila je da je dobro što je Vlada pokrenula čitavu proceduru i da bi time trebalo da se pozabavi i VDT.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Ines Mrdović, pitala je predstavnike Vlade da li se preko konsultantskih ugovora izvlačio novac iz EPCG.

"Konsultantski ugovori su idealan model da se sa povezanim kompanijama zaključuju konsultantske usluge i izvlači novac iz kompanije“, smatra Mrdović.

Portparol Ministarstva finansija, Marija Radenović, rekla je da je uloga tog Vladinig resora da kreira regulatorni odnosno zakonodavni okvir.

"Osnovna nadležnost Ministarstva je donošenje adekvatnog zakonskog okvira i prepoznajući značaj javnih nabavki odnosno da je ta oblast pogodno tlo za korupciju Ministarstvo je posebno posvećeno stalnoj reviziji tog zakonodavnog okvira u cilju iznalaženja zakonskog rješenja koje bi omogućilo transparente postupke i ekonomično i racionalno trošenje javnih sredstava“, zaključila je Radenović.

Bonus video: