Opština Nikšić neće ostvariti planirani budžet

Planirani prihod od 9,8 miliona eura realizovan je 24,37 odsto, a pokazatelj loše naplate je i porez na nepokretnosti, kao jedan od osnovnih izvora za punjenje gradske kase, po osnovu koga je, umjesto pet miliona naplaćeno oko 1,5 miliona eura
84 pregleda 6 komentar(a)
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.10.2014. 16:12h

Budžet opštine Nikšić, planiran na 36 miliona eura, neće biti ostvaren, zbog čega će uslijediti rebalans, vjerovatno početkom decembra, predočeno je na sjednici nikšićke Skupštine.

Sekretar Sekretarijata za finansije, preduzetništvo i razvoj, Đoko Krivokapić, obrazložio je lošije stanje u gradskoj kasi u prvih šest mjeseci slabim prilivom sredstava.

Planirani prihod od 9,8 miliona eura realizovan je 24,37 odsto, a pokazatelj loše naplate je i porez na nepokretnosti, kao jedan od osnovnih izvora za punjenje gradske kase, po osnovu koga je, umjesto pet miliona naplaćeno oko 1,5 miliona eura.

Krivokapić je naveo i podbačaj u naplati taksi, izostanak sredstava na osnovu koncesija na vode Bilećkog jezera, kao i rudu i šume zbog stečaja u Boksitima i Javorku, nerealizovanim pozajmicama i kreditima u planiranom iznosu.

Prema njegovim riječima, loša naplata nije dovela do kašnjenja u isplati zarada zaposlenih, izmirenju kredita bankama, pokrivanje tekućih obaveza, jer se poslovalo tako da rashodi prate prihode.

Krivokapić je naveo i podbačaj u naplati taksi, izostanak sredstava na osnovu koncesija na vode Bilećkog jezera, kao i rudu i šume zbog stečaja u Boksitima i Javorku, nerealizovanim pozajmicama i kreditima u planiranom iznosu

„I prilikom usvajanja ovog budžeta kazali smo da smo ga ambicioznije zacrtali. Vrijeme i okolnosti su nas demantovali i početkom decembra predložićemo rebalans budžeta“, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će opština u narednom periodu pojačati aktivnosti u naplati poreza na nepokretnosti.

Izvještaj o budžetu za prvu polovinu ove godine usvojen je glasovima skupštinske većine odbornika DPS –SDP-a, dok su predstavnici opozicije ukazali da su od početka upozoravali da je planirani budžet nerealan.

Odbornik demokratskog fronta, Arsenije Lalatović, kazao je da je realno budžet trebao biti planiran na duplo manjem iznosu i da je to „tužna zbilja u kome se Nikšić nalazi“.

Njegov partijski kolega Marinko Koprivica okrivio je vlast u Crnoj Gori za stanje što je Nikšić „na koljenima“, a bio je, ocijenio je, „nekadašnji jugoslovenski Mančester“.

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović najavio je da će do kraja godine budžet dostići 25 miliona eura, čime će biti približno realizovan.

Odbornik demokratskog fronta, Arsenije Lalatović, kazao je da je realno budžet trebao biti planiran na duplo manjem iznosu i da je to „tužna zbilja u kome se Nikšić nalazi“

Grbović računa na sredstva iz Egalizacionog fonda, koncesije na vode, miliona eura od zgrade zaraseljena lica, šest miliona eura po osnovu rješenja tužbenog zahtjeva opštine po osnovu naplate štete od eksplozije na Viru.

On je podsjetio da je opština svela najveća dugovanja komercijalnim bankama sa jedanaset na pet miliona eura, a kao veliko opterećenje budžeta naveo je izdatak od oko tri miliona eura za plate velikog broja zaposlenih u lokalnoj upravi.

Skupština je glasovima DPS – SDP usvojila i odluku o kratkoročnom zaduženju opštine od 900 hiljada eura neophodnih za tri zaostale zarade od prošle godine koje nije isplatila prehodna gradska vlast.

Krivokapić je pojasnio da su se na podizanje kredita, koje će redovno vraćati, odlučili „ suočeni sa moralnom, zakonskom i ljudskom obavezom“, ali i da bi izbjegli sudske sporove, jer su neka javna preduzeća već podnijela tužbe.

Odbornik Demokratskog fronta Vladan Raičević, ne osporavajući opravdanost isplate tih zarada zaposlenima, ocijenio da je to „još jedan kamen o vratu svih građana, zahvaljujući udomljivaču koaliciji DPS – SDP koji su na opštinsku kasu dodali namet i harač za plate novih 200 radnika primljenih po partijskoj liniji u izbornoj kampanji“.

Bonus video: