AUTOPUT BAR-BOLJARE

U četvrtak potpisivanje ugovora sa Exim bankom

Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država
4 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.10.2014. 16:29h

Ugovor o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare biće potpisan sjutra u Podgorici sa predstavnicima kineske Exim banke.

Ugovor sa kineskom Exim bankom potpisaće ministar finansija, Radoje Žugić.

Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država. Kredit je odobren na 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto. Kineska banka, kako je ranije saopšteno iz Vlade, ne traže garancije za kredit.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa, potpisan je krajem februara. Tada su počeli pregovori sa Exim bankom oko finansijske isplativosti projekta. Budžetom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura, u narednoj i 2016. godini po 250 miliona eura, a u 2017. godini 209 miliona. 

Preporučujemo za Vas