JEDNOGLASNA ODLUKA

Crna Gora pozvana u punopravno članstvo STO

Članice Sporazuma, uključujući SAD i EU, upućujući čestitke ocijenile su da je priključivanje Crne Gore značajan korak u prihvatanju međunarodnih standarda i otvaranju tržišta koje unaprijeđuje poslovnu klimu za strane direktne investicije
63 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2014. 15:22h

Crna Gora je danas jednoglasnom odlukom članica Komiteta za vladine javne nabavke Svjetske trgovinske organizacije (STO) u Ženevi pozvana u punopravno članstvo, nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa.

Svečanom sjednicom Komiteta na kojoj je donijeta odluka o pozivu Crnoj Gori predsjedavao je zamjenik Generalnog direktora STO Ji Sazung, a prisustvovali su brojni ambasadori zemalja članica.

"Čestitajući Crnoj Gori, Ji je istakao impresivnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa koji je pregovarački tim Crne Gore na čelu sa Upravom za javne nabavke i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, završio u kratkom roku", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Članice Sporazuma, uključujući SAD i EU, upućujući čestitke ocijenile su da je priključivanje Crne Gore značajan korak u prihvatanju međunarodnih standarda i otvaranju tržišta koje unaprijeđuje poslovnu klimu za strane direktne investicije.

Ambasador Zorica Marić Đorđević ocijenila je da je Crna Gora i ovom prilikom potvrdila da u roku ispunjava međunarodne obaveze preuzete učlanjenjem u STO u aprilu 2012. godine.

"Uspješan pregovaracki proces potvrđuje značaj koji Vlada Crne Gore posvećuje transparentnosti i unaprijeđenju dobrog upravljanja. Članstvo u Sporazumu o vladinim javnim nabavkama je znak da je Crna Gora uskladila svoje zakondavstvo i regulisala tržište javnih nabavki sa najboljom međunarodnom praksom u ovom sektoru, uključujući i EU koja je dio Sporazuma kao i svih 28 njenih članica", rekla je Marić Đorđević.

Crna Gora je inače 44. članica Sporazuma o javnim nabavkama Svjetske trgovinske organizacije. Aklamacijom je danas pozvan u članstvo i Novi Zeland. U procesu pridruživanja nalaze se jos Kina, Jordan, Gruzija i Albanija.

Nakon današnje odluke Komiteta, Crna Gora je obavezna da ratifikuje Sporazum i preda instrumente o prihvatanju generalnom direktoru STO.

Sporazum o vladinim javnim nabavkama osigurava da zemlje potpisnice ne primjenjuju diskriminaciju u odnosu na javne nabavke za koje mogu da konkurišu strane kompanije.

Ovim Sporazumom se propisuju transparatni uslovi za javne nabavke na datim tržištima.

Sporazumom su obuhvaćena ministartsva i vladine agencije, ali i lokalne institucije, a dio odredbi strogo precizira prevenciju koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki.

"Takođe, ovim sporazumom osnažena je i promocija zastite prirodnih resursa", saopšteno je iz Ministarstva.

Preporučujemo za Vas