Uslugu špediteru platili 11 puta umjesto jednom

Novi sindikat sumnja da je to rađeno namjerno kako bi zaradila firma bivšeg radnika DKP-a
70 pregleda 9 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2014. 19:33h

Predstavnici Novog sindikata Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju tvrde da su došli u posjed računa koji dokazuju da se namjerno dijele nabavke iz uvoza kako bi korist imala špediterska kuća Imex.

Oni su pokazali račune o nabavci 19,8 tona acetatnog kabla za filter štapiće koji je tokom septembra uvezen iz Njemačke i plaćen 108.249 eura dobavljaču „Solvay Acetow" iz Frajburga. Umjesto da kompanija odjedanput ocarini navedenu količinu koja je mogla biti dopremljena u magacine DKP-a samo jednim kamionom i plati jednu uslugu špeditera, nabavka je tokom septembra usitnjena u 11 manjih i za svaku je plaćena posebna usluga špedicije, od čega je korist imao Imex.

Za uslugu špedicije kamiona acetatnog kabla trebalo je racionalno platiti samo jedanput cijenu od 119 eura. Imex je, međutim, za 11 posebnih isporuka acetatnog kabla iz Njemačke, prema narudžbi menadžmenta DKP-a, naplatio za tu uslugu nešto više od 1.300 eura.

„Kako se posluje najbolje govori kalkulacija vezana za špediciju gdje se između ostalog kupovina jedne robe usitnjava u 11 isporuka", poručili su iz Novog sindikata DKP-a kojim rukovodi Željko Vujadinović.

Željko Vujadinović

Prema računu od 4. septembra, ocarinjena je samo jedna koleta acetatnog kabla za filter štapiće vrijedna 3.281 euro. Za nju je sa carinom i PDV-om plaćeno 623,48 eura, a za uslugu špedicije 119 eura.

Od kada je u posao špedicije u DKP nedavno ušla i firma Montenomaks cijena usluge je 59,5 eura.

Direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović prije desetak dana izjavio je da nije bilo mahinacija sa cijenama špediterskih usluga, a da su cijene drugog špeditera promotivne. On je tada kazao da imaju dva špeditera i da oba nastavljaju da rade, dok je one koji stoje iza takvih priča optužio da žele da ugase kompaniju.

Prema podacima iz Centralnog registra, firmu Imex osnovao je bivši radnik DKP-a Željko Radunović u junu 2010. godine.

Stečaj u DKP-u je uveden na zahtjev Elektroprivrede, takođe, 2010. godine, a organizatori proizvodnje cigareta namijenjenih većinom inostranom tržištu, tek nakon nekoliko godina uvidjeli su da je njihov špediter i te kako dobro zarađivao na uslugama špedicije i prilično „usitnjenim" nabavkama.

Zaposleni čekaju najavljenu privatizaciju i brinu za status

Iz Novom sindikata Duvanskog kombinata u stečaju ocijenili su da se nagovještava još jedna privatizacija te kompanije „sa neizvjesnim krajem i statusom zaposlenih".

„Očekujemo turbulencije u narednom periodu imajući u vidu loše međuljudske odnose u firmi. Kriza u DKP-u se nastavlja, a Sindikat koji je bio u „specifično" dobrim odnosima sa poslovodstvom je dao ostavku. Sada očekujemo da i menadžment da ostavku", kazao je Vujadinović.

Bonus video: