Žugić: Crna Gora na putu da ostvari srednjoročne projekcije

Predstavnici MMF-a ponudili su pomoć Ministarstvu finansija u pogledu analize održivosti duga
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2014. 10:45h

Crna Gora je na dobrom putu da ostvari srednjoročne makroekonomske projekcije koje predviđaju dostizanje viših stopa ekonomskog rasta i dalje poboljšanje fiskalnih pozicija u pravcu dostizanja budžetske ravnoteže, ocijenio je ministar finansija, Radoje Žugić.

On je članovima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predstavio status trenutnih aktivnosti Ministarstva finansija, fokusiranih na pripremu budžeta za narednu godinu, kao i na dodatno unaprijeđenje fiskalnog okvira u cilju oslobađanja potencijala rasta i adekvatnije valorizacije prirodnih resursa. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je na sastanku sa članovima misije MMF-a, koju predvodi njen šef za Crnu Goru Alasdair Scott, razmatrana aktuelna makroekonomska i fiskalna situacija, sa posebnim osvrtom na pitanja u vezi sa planiranjem i izvršenjem budžeta, srednjoročne projekcije i kretanje javnog duga.

„Sagovornici su se osvrnuli i na pitanje javnog duga, kao posebno osjetljivo imajući u vidu predstojeći period dospijeća obaveza i konstatovali da postoji prisustvo određenih rizika koje upućuju na potrebu dodatnog opreza u vođenju politike zaduživanja“, navodi se u saopštenju. Predstavnici MMF-a ponudili su pomoć Ministarstvu finansija u pogledu analize održivosti duga.

Razgovori sa predstavnicima MMF-a biće nastavljeni ove i naredne sedmice. Planirano je da, posljednjeg dana posjete, 4. novembra, nakon završnog sastanka, budu predstavljeni zaključci misije MMF-a i ocjena ekonomske situacije u Crnoj Gori.

Bonus video: