Del Monako: Vjerujem da će Vlada i A2A postići dogovor

Kometarišući početak izgradnje podvodnog klabla, ambasador je kazao da su radovi mogli početi tokom ove jeseni i dodao da i dalje smatra da će biti tako
0 komentar(a)
Vinćenco del Monako, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vinćenco del Monako, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2014. 14:52h

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Vinćenzo Del Monako, ne vidi razlog zbog kojeg Vlada i kompanija A2A ne bi uspjele da dođu do dogovora o nastavku partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

On, kako je kazao Atlas televiziji, očekuje dogovor, iako je novo rukovodstvo italijanske kompanije dalo do znanja vladinim predstavnicima da nijesu raspoloženi da uđu u novi investicioni ciklus, nakon što pet godina, kako su prenijeli mediji, nijesu uspjeli da povrate ništa od 430 miliona eura uloženih u EPCG 2009. godine.

"Lično sam se sastao sa predsjednikom i izvšnim direktorom kompanije A2A kada je došao u posjetu. Zasigurno vam mogu reći da A2A ne traži zamjenu u okviru EPCG i da traju pregovori u pravcu obnavljanja ugovora. Uvjeren sam da će postici sporazum", kazao je Del Monako.

Kometarišući početak izgradnje podvodnog klabla, ambasador je kazao da su radovi mogli početi tokom ove jeseni i dodao da i dalje smatra da će biti tako.

"Znam da svi želimo da vidimo da stvari idu naprijed i vjerujem da će se to desiti brzo. Projekat je u toku, to je realnost nije potencijalni projekat", kazao je Del Monako.

Nakon što je odlazeći komesar za proširenje Štefan Fuele najavio da je EU spremna da izdvoji do milijardu eura iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama zapadnog Balkana, italijanski ambasador je ocijenio da je ta poruka jako bitna s obzirom na to da su infrastrukturni projekti veoma važni ne samo za Crnu Goru već i za cijeli region.

On, međutim, nije siguran da li je ta svota novca dovoljna.

"Ja to vidim kao odličan dokaz evropske posvećenosti u toj oblasti. Već se pruža pomoć Crnoj Gori. Nijesam siguran da bi taj iznos bio dovoljan za cijelu infrastrukturu na Balkanu ali govorim o kofinansiranju", rekao je Del Monako.

Što se tiče izvještaja EK o napretku Crne Gore, smatra da je taj dokument dao kratak pregled dešavanja u Crnoj Gori i dodao da pruža jako bitne smjernice za buduće reforme.

"Na početku pregovora sa EU ne možemo od jedne države očekivati da promijeni okosnicu pravnog sistema preko noći. Želim da to posmatram kao pokretač ubrzavanja reformi i jačanja političke volje da se ide dalje i dublje", rekao je Del Monako.

On ne vjeruje da će do potvrđivanje Izvještaja u decembru neke zemlje pokrenuti bilo koje novo pitanje koje bi dovelo do odlaganja i dodao da su vrata EU otvorena, jer da nije tako ne bi ni počinjali pregovore.

Bonus video: