Manjinski akcionari DKP-a hoće poravnanje

Mali akcionari podnijeli tužbu jer su izgubili dionice zbog stečaja DKP-a, a nisu ih dobili u Novom duvanskom
60 pregleda 1 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2014. 16:22h

Pravni tim Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, koji čine Jovan Nikčević i Velimir Kljajević, obratili su se ministru finansija Radoju Žugiću predlogom za vansudsko poravnanje u sporu koje je Udružnje povelo protiv države, Glavnog grada, Zetagradnje i Novog duvanskog kombinata.

Podnosioci inicijative i njen formalni potpisnik, predsjednik Udruženja Žarko Knežević, ministru su naveli niz konkretnih zloupotreba u postupku prodaje imovine DKP-a u stečaju. Žugić na ponudu akcionara DKP-a još nije odgovorio.

Mali akcionari su podnijeli tužbu jer su izgubili dionice zbog stečaja DKP-a, a nisu ih dobili u novoformiranom preduzeću Vlade i Glavnog grada - Novom duvanskom.

Iz Udruženja tvrde da su u procesu prodaje imovine DKP-a Zetagradnji za nešto više od 13 miliona eura sredinom 2010. “grubo kršene zakonske norme imperativne prirode”, kao i Zakon o obligacionim odnosima.

"Stečajni upravnik (Veselin Raičević) prodao je nekretninu Duvanskog kombinata prije isteka roka za potvrđivanje njegovog plana o reorganizaciji, što je protivno Zakonu o isolventnosti privrednih društava. Njome se izričito zabranjuje prodaja imovine stečajnog dužnika do isteka navedenog roka, ako je stečajni dužnik dao izjavu o namjeri da reorganizacijom konsoliduje loš materijalni položaj”, ističe se u pismu ministru finansija.

Akcionari navode da je i uz pretpostavku da je prodaja nepokretnosti DKP-a bila dozvoljena, ona realizovana “po dvostruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti te da je imala sve elemente zelenaškog ugovora”.

Iz Zetagradnje su nekoliko puta saopštili da trpe štetu jer nije iseljena oprema iz zgrade DKP-a, na čijem bi prostoru trebalo da grade.

"Primjera radi, članom 10 ugovora predviđeno je da prodavac plaća kupcu kamatu od osam odsto godišnje na ime kreditnog zaduženja, što je presedan u obligacionim odnosima. Istim članom prodavac se obavezao da kupcu priznaje troškove rušenja i uklanjanja postojećih objekata u iznosu od 700.000 eura, iako je kupac po ugovoru postao njihov vlasnik”, dodaje se u pismu ministru finansija.

kcionari DKP-a ukazali su na aneks dva osnovnog ugovora, kojim prodavac pristaje da kupcu plaća naknadu u slučaju kašnjenja primopredaje nekretnina u iznosu od 98.000 eura mjesečno iz stečajne mase.

Bonus video: