Gvozdenović: Ove sezona bila malo bolja od prošle

Gvozdenović je naveo da u narednom periodu treba preduzeti aktivnosti na poboljšanju dostupnosti ka Crnoj Gori, kao jedan od najvećih izazova
5 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Siniša Luković
Branimir Gvozdenović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.10.2014. 14:09h

Ljetnja turistička sezona, prema ocjeni ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, bila je korektna i na nivou prošlogodišnje, a evidentiran je blagi rast prihoda, broja turista i noćenja.

Gvozdenović je rekao da je jedna od ključnih poruka da se Crna Gora razvija kao jedinstvena turistička destinacija sa posebnim akcentom na sjever.

On je kazao da je ove godine zabilježen blagi rast turističkog prometa i broja noćenja i turista u odnosu na rekordnu prošlu godinu.

„Smatramo da tu postoje ozbiljni neiskorišćeni potencijali koji mogu dodatno da pozicioniraju Crnu Goru kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija u čitavom svijetu prema izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja“, saopštio je Gvozdenović nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Informacija o kvalitativnim i kvantitavnim efektima ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

Prihodi od turizma za prvih osam mjeseci ove godine iznose 643 miliona eura, što je 2,2 odsto više u odnosu na prošlogodišnji period.

Ukupan broj turista koji su posjetili Crnu Goru iznosio je 1,2 miliona, što je rast od oko jedan odsto.

Ostvareno je 7,9 miliona noćenja, ili 1,23 odsto više.

Gvozdenović je naveo da u narednom periodu treba preduzeti aktivnosti na poboljšanju dostupnosti ka Crnoj Gori, kao jedan od najvećih izazova.

„Takođe treba da obezbijedimo poboljšanje strukture smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori, a to je da dođemo do većeg broja hotela koji zadovoljavaju kriterijum četiri i pet zvjezdica“, naveo je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, ključna stvar je da se produži boravak gostiju koji odmaraju u Crnoj Gori, što je, kako je ocijenio, značajno unaprijeđeno u ovoj godini.

„U nekim opštinama imamo pad u nekima porast. Najveći rast imamo prije svega u opštinama Tivat i Cetinje“, dodao je Gvozdenović.

Gvozdenović je rekao da je, kada je u pitanju jahting turizam i kruzing, plan je da se pored Kotora koji se pozicionirao kao jedna interesantna kruzing destinacija, otvaraju i druge.

„Tu planiramo da radimo određene analize vezane za barsku rivijeru“, rekao je Gvozdenović.

Montenegro Airlines, kako je naveo, prevezao 40 odsto svih putnika koji su došli u Crnu Goru.

„Aerodromi su takođe jedna velika crnogorska šansa sa dodatnim aktivnostima koje treba da budu vezane za posebnu novu formu organizacije aerodroma u nadogradnju i renoviranje. Smatramo da ćemo tom dostupnošću povećati konkutrentnost crnogorskog proizvoda što je jedan od ključnih planova“, rekao je Gvozdenović.

Posebni vid turizma su nacionalni parkovi, koji svake godine bilježe značajan rast broja posjetilaca, ove godine 16 odsto.

Gvozdenović je kazao da je značajno povećan broj noćenja sa vanevropskih tržišta.

„Otvaranje hotela Regent sa pet zvjezdica i četiri nova hotela sa četiri zvjezdice u prmorskom i kontinentalnom dielu Crne Gore i renoviranjem nekoliko hotela napravili smo to što je ključna naša odrednica da povećamo broj smještajnih kapaciteta visokog kvaliteta“, rekao je Gvozdenović.

On smatra da je jako važno da se eliminišu gužve u jeku sezone i aktivnije radi na održavanju lokalne i druge putne infrastruktutre.

Bonus video: