Dio radnika nikšićkog Javorka počinje da radi

U Javorku je zaposleno 150 radnika, kojima se, kako su naveli, zavisno od pogona, duguje i po šest plata u iznosu od 250 do 300 eura, a ima i onih kojima staž nije povezan od 1999.
0 komentar(a)
Javorak, Foto: Screenshot (YouTube)
Javorak, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.10.2014. 14:30h

Dio radnika nikšićkog Javorka, u kome je prije sedmicu uveden stečaj, počeće sjutra da radi, a ostatak u ponedjeljak kako bi se završavali od ranije ugovoreni poslovi.

Predsjednik Sindikata Javorka, Krsto Đuričić, kazao je da im je uprava fabrike saopštila da će biti uposleno oko 70 radnika, dok će preostali, od ukupno 150, za sada ostati na Birou rada.

„Sudbina fabrike i radnika zavisi da li će biti prihvaćen plan reorganizacije i hoće li nadležni u državi odobriti Javorku koncesije na sječu šume“, kazao je Đuričić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi odgovor nadležnih bio pozitivan, stekli bi se uslovi za povratak u fabriku sa Biroa svih radnika i omogućilo upošljavanje još oko 50 novih zaposlenih.

„U suprotnom, bez novog koncesionog ugovora Javorak bi morao biti zatvoren, jer nema sirovine za rad“, kazao je Đuričić.

Ugovor na koncesije sa Javorkom, prema nezvaničnim informacijama, prekinut je prije pola godine zbog dugovanja te fabrike.

Radnici Javorka okupili su se i danas u krugu fabrike i najavili da će angažovati advokata zbog utvrđivanja svojih spornih potraživanja.

Drvoprerađivači će, kako su kazali, zatražiti i sastanak sa resornim ministrima ekonomije, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, kako bi radnici koji ne budu vraćeni sa Biroa rada dobili adekvatan socijalni program.

Proizvodnja u Javorku, nakon uvođenja stečaja, nije prekidana u pogonima u kojima bi zaustavljanje rada izazvalo velike štete, poput Energane gdje bi samo za dva dana bila šteta od oko 60 hiljada EUR.

Radnici Javorka ranije su bili najavili prekid proizvodnje ukoliko im stečajna uprava ne saopšti planove o sudbini fabrike.

Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-busienss, stečaj u Javorku, koji radnicima i dobavljačima duguje 650 hiljada eura, uveden je na zahtjev vlasnika Branislava Mićkovića da bi spriječio najavljenu likvidaciju fabrike, kao i zbog problema sa koncesijama za eksploataciju šuma.

U Javorku je zaposleno 150 radnika, kojima se, kako su naveli, zavisno od pogona, duguje i po šest plata u iznosu od 250 do 300 eura, a ima i onih kojima staž nije povezan od 1999. godine.

Javorak je prije deset godina Mićković kupio za jedan euro i sada u krugu fabrike, prema tvrdnji radnika, postoji pet, šest firmi.

Bonus video: