Odbijena tužba Rusa protiv KAP-a

Rusi su od uvođenja stečaja podnijeli više tužbi protiv KAP-a i Montenegro Bonusa jer su smatrali da je stečaj uveden mimo zakona. Rusi su takođe pokrenuli dvije arbitraže protiv države čiji su odštetni zahtjevi vrijedni više od 300 miliona eura
4 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2014. 13:37h

Sudija Privrednog suda, Dijana Raičković odbila je kao neosnovan tužbeni zahtjev Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) protiv Kombinata aluminijuma (KAP) i upravnika Veselina Perišića, kojim je traženo da se zaustavi prodaja imovine fabrike.

To je samo jedan od tužbenih zahtjeva koje je CEAC podnio protiv podgoričke fabrike, prenosi Televizija Crne Gore.

Ruska of shore kompanija CEAC, čije je sjedište na Kipru, podnijela je ranije sedam tužbi podgoričkom Privrednom sudu protiv najvećih povjerilaca u kojima traži da ospore njihove zahtjeve vrijedne 225,4 miliona eura.

Advokati CEAC-a, ruskog milionera, Olega Deripaske podnijeli su stečajnoj upravi KAP-a i Privrednom sudu i prigovor kojim se osporava ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan sa kompanijom Uniprom, Veselina Pejovića.

Pokrenut je i spor pred Okružnim sudom u Nikoziji, kojim se zabranjuje Perišiću da proda imovinu KAP-a do konačne presude Okružnog suda u Nikoziji ili dok se ne izda novi sudski nalog.

Rusi su od uvođenja stečaja podnijeli više tužbi protiv KAP-a i Montenegro Bonusa jer su smatrali da je stečaj uveden mimo zakona. Rusi su takođe pokrenuli dvije arbitraže protiv države čiji su odštetni zahtjevi vrijedni više od 300 miliona eura.

CEAC, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku potražuju oko 120 miliona eurai uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivredu su najveći povjerioci.

CEAC je do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija pokrenuo stečajni postupak, upravljao KAP-om.