Pozitivno mišljenje DRI na finansijski izvještaj CBCG

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, dao je nekoliko preporuka, od kojih se prva odnosila na potrebu da se nedostajući iznos osnovnog kapital CBCG, od deset miliona eura, obezbijedi iz budžeta
1 komentar(a)
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2014. 10:40h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Centralne banke (CBCG) za prošlu godinu, uz određene preporuke.

"Finansijski izvještaji CBCG za prošlu godinu, prema svim materijalno značajnim aspektima, daju istinit i objektivan prikaz finansijskog stanja i rezultata poslovanja", navodi se u Izvještaju o reviziji Centralne banke.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, dao je nekoliko preporuka, od kojih se prva odnosila na potrebu da se nedostajući iznos osnovnog kapital CBCG, od deset miliona eura, obezbijedi iz budžeta.

Osnovni kapital CBCG posljednjeg dana prošle godine iznosio je 40 miliona eura, dok je zakonom o toj instituciji propisano da on bude 50 miliona eura.

"Nedostajući iznos osnovnog kapitala je deset miliona eura, tako da je potrebno da Vlada, shodno Zakonu o CBCG, obezbijedi nedostajući iznos iz budžeta“, navodi se u Izvještaju o reviziji koji je DRI prvi put radila za vrhovnu monetarnu instituciju.

Kolegijum DRI prepotručio je CBCG da obezbijedi da se, prilikom popisa hartija od vrijednosti, u popisne liste unose svi podaci predviđeni Pravilnikom o popisu, s obzirom na to da je prilikom revizije utvrđeno da to nije bio slučaj.

„Popis hartija od vrijednosti nije u cjelosti obavljen u skladu sa Pravilnikom o popisu CBCG. U popisnu listu nijesu uneseni svi potrebni podaci, kao što je naziv izdavaoca hartija od vrijednosti, datum izdavanja, fer vrijednost hartije od vrijednosti koje su namijenjene prodaji i rok dospjeća“, naveli su državni revizori.

CBCG je, kako se navodi u Izvještaju, u bilansu stanja u okviru pozicije potraživanja iskazala iznos od 123 hiljada eura, koji se odnosi na potraživanja po osnovu prava na neuknjižene stanove.

U Izvještaju o popisu potraživanja i obaveza CBCG posljednjeg dana prošle godine koji je subjekat revizije dostavio DRI, nijesu popisana potraživanja po osnovu prava na neuknjižene stanove.

Za potraživanja po osnovu prava na neuknjižene stanove, državnim revizorima je dostavljena dokumentacija na osnovu koje se nijesu mogli uvjeriti u evidentirani iznos potraživanja.

Kolegijum DRI je preporučio CBCG da obezbijedi da potraživanja po osnovu prava na neuknjižene stanove budu popisana, odnosno da ukoliko zadovoljavaju kriterijume za priznavanje iz međunarodnog računovodstvenog standarda (MRS) Nekretnine, postrojenja i oprema, budu prikazani u okviru odgovarajuće pozicije, nakon sprovedene procjene vrijednosti.

U Izvještaju o popisu potraživanja i obaveza CBCG posljednjeg dana prošle godine, koji je dostavljen DRI, za potraživanja po osnovu izdavanja i izvršavanja naloga za prinudnu naplatu i obračun kamate po izvršenim naslovima, nijesu upisani naziv i mjesto dužnika, iznos potraživanja i rok dospijeća za naplatu.

Državni revizor nije mogao da utvrdi da li u objavljenom iznosu postoje potraživanja koja nijesu naplaćena u roku od 60 dana od dospjeća i koja treba umanjiti na teret rezervisanja za moguće gubitke.

CBCG bi, kako je preporučeno, trebalo da obezbijedi da se prilikom popisa potraživanja unose svi potrebni podaci predviđeni pravilnikom, kao i da se sumnjiva, sporna ili potraživanja čiji je rok za naplatu istekao popišu na posebnoj popisnoj listi.

DRI je utvrdila da u pomoćnoj knjizi osnovnih sredstava nema podataka o površini zemljišta i poslovnih zgrada kojima raspolaže CBCG. Kolegijum DRI je preporuči da u pomoćnoj knjizi osnovnih sredstava CBCG evidentira podatke koji se odnose na površinu zemljišta i poslovnih zgrada, kako bi se omogućilo usaglašavanje sa stvarnim stanjem, odnosno podacima Uprave za nekretnine.

Revizijom je utvrđeno i da CBCG nije uplaćivala poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„CBCG treba da obezbijedi primjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, navodi se u Izvještaju o reviziji.

Kolegijum DRI je preporučio CBCG da, prilikom isplate drugih primanja obavlja isplate na račune zaposlenih, a ne na račun sindikalne organizacije.

Izdaci od 62,3 hiljada eura, kako je objašnjeno, koji su na ime finansijske pomoći zaposlenima uplaćeni na račun sindikalne organizacije, na osnovu zahtjeva sindikata u kojima se navode razlozi i traženi iznosi za zaposlene – pojedinačno, predstavljaju njihova primanja.

CBCG je, u skladu sa zakonom, dužna da u roku od šest mjeseci podnese DRI izvještaj o realizaciji preporuka.

Bonus video: