UKUPNO VIŠE OD 10 MILIONA

Za RTCG od sada dajemo skoro 2.5 miliona eura više

Žugić je rekao da Javni servisi, da bi ostvarili funkciju objektivnog i nepristrasnog izvještavanja za sve građane, moraju ostati slobodni od utisaka politike i komercijalnih pritisaka
0 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2014. 11:20h

Vlada će izmjenama zakona o javnim radiodifuznim sistemima povećati izdvajanja za Javni servis za oko 2,4 miliona eura, kazao je ministar finasija Radoje Žugić, navodeći da je ekonomska sloboda uslov svake druge slobode. To znači da će za Javni servis godišnje biti izdvajano oko deset miliona eura.

Žugić je danas na okruglom stolu o održivom modelu finansiranja crnogorskog Javnog servisa, rekao da Javni servisi, da bi ostvarili funkciju objektivnog i nepristrasnog izvještavanja za sve građane, moraju ostati slobodni od utisaka politike i komercijalnih pritisaka.

“Trenutni model finansiranja Radio Televizije Crne Gore (RTCG) ne obezbjeđuje održivost u dugom roku, stoga je iznalaženje sistemskog modela koji će obezbijediti održivo i stabilno finansiranje Javnog servisa veoma važno pitanje koje mora biti riješeno u najkraćem moguće roku”, kazao je Žugić.

Kako je naveo, u suprotom se rizikuje da se postojeći problemi prodube i na više nivoa, počev od pritiska na sistem javnih finasija, preko negativnog uticaja na poslovanje RTCG što može uticati na kvalitet programa i ugroziti prava građana kao krajnjih korisnika usluga tog medija.

Žugić je kazao da će se izmjenama zakonske regulative koje su u pripremi stvoriti pretpostavke za obezbjeđivanje novca za nesmetan rad Javnog servisa.

“Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim radiodifuznim sistemima predviđeno je da se za ostvarivanje osnovne djelatnosti RTCG umjesto dosadašnjih 1,2 od opštih prihoda budžeta iz budžeta u buduće izdvaja nešto veći iznos. Predlog je 0,3 odsto GDP na godišnjem nivou”, pojasnio je Žugić.

Radoje Žugić

On je ukazao da se druga novina tog zakona odnosi na obavezu vođenja odvojenog knjigovodstva, odnosno razdvajanje troškova produkcije, komercijalnih sadraja, kao i onih od javnoh interesa.

U tom smislu, dodao je, biće predviđeno da RTCG ne smije da koristi novac iz budžeta za svoju komercijalnu funkciju.

“Izmjene zakonskog okvira omogućiće finansijsku održivost u prelaznom periodu, ali se mora pozabaviti i svim troškovima Javanog servisa sa aspekta opravdanosti i racionalnosti”, naveo je Žugić.

On je kazao da je Vlada prepoznala i potrebu modernizacije i digitalizacije i podsjetio da je državni budžet i do sada davao podršku Javnom servisu i da je za ovu godinu opredijeljeno 8,5 miliona EUR .

“I pored ovoga nesporno da postoji nedostatak u budžetu Javnog servisa i definisali smo da taj nedostatak bude u iznosu 2,4 miliona EUR, koji ćemo realizovati stisanjem formalnih uslova, odnosno izmjenom zakona”, ukazao je Žugić.

Generalni direktor Evropske radiodifuzne unije Ingrid Deltenre kazala je da traženje održivog finasiranja javnog servisa danas nije lak zadatak.

“S tim u vezi ne postoji jedan model koji se može iskoristiti u svim okolnostima, ali se u suštini radi o nezavisnosti i kvalitetu, naročito kao u državi koja je mala, poput Crne Gore. Mislim da je očigledno da imati javni servis koji služi svrsi jeste presudno za demokratiju“, rekla je ona putem video-linka.

Prema riječima Deltenre, ako RTCG to želi da uradi, potrebni su i inovacija i kreativnost a posebno kvalitet programa, što mora da košta, “Ali smatram da je budućnost Javnog servisa svijetla”.

Šefica Misije OEBS Janina Hrebičkova kazala je da se došlo do tačke kada pitanje finansiranja crnogorskog Javnog servisa treba da bude kvalitetno riješeno.

Janina Hrebičkova

“Bez obzira na to koliko je taj proces bio dug i kompleksan, svi ćemo se saglasiti da je institucija Javnog servisa jedan od osnovnih alata demokratije i država ne bi trebalo da zanemari njegov potencijal. Ta institucija pripada svim građanima, i u službi je njihovog kvalitetnog informisanja”, rekla je ona.

Prema riječima Hrebičkove, bez dobrog upravljanja, visoko stručnih kadrova, stalnog usavršavanja i održivog finansiranja to je teško postići i održati.

Ona je podsjetila da se približava krajnji rok na prelazak na digitalni sistem funkcionisanja,u junu naredne godine.

“Imidž i kvalitet programa bilo kog Javnog servisa nešto je što u velikoj mjeri doprinosi stvaranju slike o državi”, kazala je Hrebičkova.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić, kazao je da su svjesni ekonomske situacije, ali da je potrebno više novca kako bi Javni servis bio nezavistan i održiv.

Vojvodić

“Ako je budžet planiran oko 10,4 miliona eura novim predlogom, ne mogu da kažem da je to dovljno za funkcionisanje Javanog servisa, uz svu racionalizaciju”, rekao je on.

Vojvodić je ukazao da je Javni servis daleko najmanji u regionu, ima 700 zaposlenih, i naveo primjer da Televizija Vojvodine ima 1,5 hiljada zaposlenih i 1,4 miliona eura mjesečno priliva iz budžeta Srbije. Naveo je primjere da Javni servis Hrvatske ima 195, Slovenije oko 135, a Makedonije oko 24 miliona eura.

Vojvodić je rekao da su plate ispod prosjeka. "Ne možete imati nezavistan javni servis ako novinari nemaju dobre plate, to je pravilo u Evrospkj uniji, novinari moraju imati plate od kojih mogu da žive”.

On je kazao da RTCG nema nijedno dopisništvo u inostranstvu, ističući da je neophodan makar novinar u Briselu, ali da bi godišnje za negove potrebe bilo neophodno oko 70 hiljada eura.

"Ponuđena je pomoć da dobijemo bespaltan studio i satelt od Evropske radiodifuzne unije ali mi moramo platiti tog čovjeka", rekao je on.

Preporučujemo za Vas