Uspješna godina TE Pljevlja

„U EPCG i TE Pljevlja u kontinuitetu radimo na neutralisanju potencijalno negativnih efekata postojećeg odlagališta pepela i šljake po životnu sredinu. Do kraja godine biće realizovan važan projekat, vrijedan oko 8,2 miliona eura, kojim će biti postignuta apsolutna stabilnost brane Maljevac“, rekao je Jovanović
1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.10.2014. 11:30h

Termoelektrana (TE) Pljevlja nakon više od tri decenije rada i dalje opravdava poziciju stuba crnogorskog elektroenergetskog sistema, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati, ocijenio je direktor tog energetskog objekta Luka Jovanović.

Prema njegovim riječima, TE je ove godine isporučila 980 gigavat sati električne energije, a imala je i uspješan generalni remont što je razlog zbog kojeg se 32. godina njenog rada može označiti uspješnom.

„Ove godine očekujemo da proizvodni plan bude ostvaren, s obzirom na potrebe tržišta električne energije i pouzdani rad elektrane“, kazao je Jovanović.

TE Pljevlja, koja je proizvodnju počela 21. oktobra 1982, ove godine je isporučila 95 odsto planirane električne energije, dok je od puštanja u pogon prozvela oko 30 hiljada GWh struje.

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da je značaj TE za stabilnost elektroenergetskog sistema u Crnoj Gori naročito vidljiv tokom hidrološki nepovoljnih godina, kao što je bila 2011. Tada je TE Pljevlja ostvarila proizvodni rekord od 1,45 hiljada GWh i podmirila rekordnih 34,4 odsto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom.

Iz EPCG su podsjetili da je prošla decenija bila značajna po ulaganjima u TE Pljevlja, vrijednim preko 50 miliona eura, koja su rezultirala izuzetnim efektima u pogledu povećanja pouzdanosti rada i rasta godišnje proizvodnje.

„Finalnom rekonstrukcijom elektrofiltera u TE Pljevlja, koja je završena prije četiri godine, smanjena je koncetracija čestica u dimnim gasovima na svega 20 do 25 miligrama po metru kubnom, što je znatno i ispod standarda EU, koji propisuju graničnu vrijednost od 50 miligrama pokubnom metru“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da su ovogodišnja ulaganja nastavak investicionog ciklusa i dodatno potvrđuju odgovornost u poslovanju TE Pljevlja, kao i ozbiljnu posvećenost rješavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine.

„U EPCG i TE Pljevlja u kontinuitetu radimo na neutralisanju potencijalno negativnih efekata postojećeg odlagališta pepela i šljake po životnu sredinu. Do kraja godine biće realizovan važan projekat, vrijedan oko 8,2 miliona eura, kojim će biti postignuta apsolutna stabilnost brane Maljevac“, rekao je Jovanović.

On je dodao da je zahvaljujući stalnim ulaganjima, EPCG negativne efekte svela na minimum, o čemu svjedoči i činjenica da su površine sa kojih se raznosila prašina smanjene oko 80 odsto, što potvrđuju podaci Ekotoksikološkog zavoda i izvještaji Svjetske banke.

„Nedavno je završena i sanacija glavnog cjevovoda akumulacija Otilovići – TE Pljevlja, a vrijednost projekta je iznosila preko 1,6 miliona EUR“, kazao je Jovanović.

On je naveo da TE zapošljava 208 radnika, koji odgovornim odnosom doprinose pouzdanom radu tog strateški važnog elektroenergetskog objekta za Crnu Goru.

„Kolektiv TE čine radni i odgovorni ljudi, koji garantuju dobru i izvjesnu budućnost, ne samo Termoelektrane nego i Pljeavlja, kao crnogorske baze za termoenergetski potencijal“, saopštio je Jovanović.

EPCG će, kako su najavili njeni predstavnici, i u narednom periodu nastojati kontinuirano da poboljšava poslovanje kroz ulaganja u projekte koji će povećati proizvodnu moć TE, doprinijeti prosperitetu Pljevalja i poboljšanju životnog standarda stanovništva.

Bonus video: