Kopač: Sa A2A dalje ako su dobro radili

RAE mora da bude nezavisna od političkih i komercijalnih uticaja. Trebalo je već razdvojiti Distribuciju od Snabdijevanja
115 pregleda 1 komentar(a)
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2014. 20:04h

Direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač ocijenio je da ne vidi ništa loše u tome da italijanski partner A2A i dalje ima vodeće mjesto u menadžmentu Elektroprivrede (EPCG), uprkos tome što su anjinski akcionar, ako po isteku petogodišnjeg ugovora i dalje bude kvalitetan partner države u energetskoj kompaniji.

“Ako je taj menadžment do sada bio dobar onda tu praksu treba nastaviti i tu ne vidim ništa loše. Slovenija je, recimo, prenijela vlasništvo nad svim državnim kompanijama na posebnu državnu holding firmu u kojoj menadžment čine isključivo stranci. To se pokazalo kao dobro rješenje”, kazao je Kopač.

Iz Vlade su priznali da A2A nije ispunio uslove iz ugovora o menadžmentu u EPCG, koji ističe krajem godine. Čekaju i formalno analizu partnera šta je ostvario u EPCG. Sa A2A pregovaraju o nastavku saradnje.

Kopač je nedavno poslancima predstavio godišnji izvještaj o primjeni Strategije energetske zajednice od septembra prošle do avgusta ove godine.

Slovenija prenijela vlasništvo na posebnu državnu firmu, u kojoj menadžment čine isključivo stranci

Kopač smatra da u Crnoj Gori nije bilo do sada volje da se izvrši pravno i funkcionalno razdvajanje EPCG, što bi pozitivno uticalo na otvorenost tržišta električne energije. To tržište je otvoreno od 2009. godine, a EPCG je i dalje monopolista.

“Crna Gora je mala država i teško je očekivati veću konkurenciju, ali moglo se više napraviti nego što je sada. Trebalo je već da se razdvoji sektor Distribucije od sektora Snabdijevanja, ali nije bilo volje da se to uradi. Uvijek svi dobavljači koji raspolažu infrastrukturom žele da imaju oboje i ne dozvoljavaju pristup kupcima. To je najugodnija pozicija i tu vlast mora da pronađe neko rješenje. Uz to, ni podzakonski akti koji bi tačno opredijelili promjenu dobavljača u Crnoj Gori nijesu razrađeni. To je moralo biti završeno”, kazao je Kopač.

Premijer Đukanović sa direktorom A2A

On je naglasio da u novom zakonu o energetici, koji se priprema, treba pojačati rješenja koja će Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) dati mnogo veća ovlašćenja kojima bi se pojačala njena nezavisnost.

“Novi zakon o energetici sadržaće direktive iz trećeg energetskog paketa. Najvažnije u tom paketu je potpuna nezavisnost RAE, koja je neka vrsta Ustavnog suda na tržištu električne energije i gasa. RAE mora da bude nezavisna od političkih i komercijalnih uticaja i status njenih zaposlenih i rukovodstva mora da bude stabilan, što sada nije slučaj. RAE treba da ima mogućnost da donosi odluke o njenom unutrašnjem uređenju i zaposlenima”, rekao je Kopač.

“Crna Gora je mala država i teško je očekivati veću konkurenciju, ali moglo se više napraviti”

On nije precizirao kako bi u nekom kratkom periodu Crna Gora mogla da smanji zavisnost od uvoza struje.

“Postoje zemlje koje su uvijek uvoznici, poput Italije. To ne mora da bude tragično, ali je šteta što Crna Gora ne iskoristi svoje potencijale koje ima. Šteta je što se električna energija koristi za grijanje, a mogla bi da se izvozi i da se na tome dobro zaradi”, kazao je Kopač.

Između energetskih kompanija napraviti kineski zid

Drugo važno pitanje koje treba riješiti nacrtom zakona o energetici je funkcionalno razdvajanje svih firmi koje su upravljači neke strukture, distribucijske ili prenosne.

“Između njih se mora uspostaviti kineski zid. Mora računovodstvo da im se odvoji i rukovodstvo jedne firme ne smije da ima uticaj na rukovodstvo druge firme. Postoji cijela receptura kako se to funkcionalno razdvajanje uspostavlja. Najbolje je da je firma koja se bavi komercijalnom djelatnošću, odnosno proizvodnjom i trgovanjem strujom privatna, a ova koja ima infrastrukturu da je u vlasništvu države”, objasnio je Kopač.

Kako je dodao, ako su obje firme u državnom vlasništvu, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, onda su predviđene posebne mjere kako da se unutar državnog vlasništva to razdvoji. Recimo, ne smiju biti obje pod istim ministarstvom”, objasnio je Kopač.

On je istakao da je treće važno pitanje u nacrtu zakona o energetici da se preispita lista ko su sve socijalno osjetljivi potrošači.

Bonus video: