Vukčević: Protesti neophodni da bi Vlada radila u skladu sa zakonima

„Vlada nam zabranjuje proteste uz obrazloženje da uzima u obzir pokušaj bivših radnika 'Radoja Dakića' da tog dana nasilnim putem uđu u Vladu, čime nas nepotrebno uznemirava i proglašava neprijateljima“, rekao je Vukčević
5 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2014. 14:03h

Vlada bi, umjesto što zabranjuje radničke proteste, trebalo da shvati da su oni neophodni kako bi izvršna vlast radila u skladu sa Ustavom i zakonima, poručio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike „Radoje Dakić“, Milan Vukčević.

On je naveo da Vlada, preko Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), zabranjuje radnička okupljanja, umjesto da nakon protesta koji je organizovan 2. oktobra procijeni raspoloženje građana.

„Vlada nam zabranjuje proteste uz obrazloženje da uzima u obzir pokušaj bivših radnika 'Radoja Dakića' da tog dana nasilnim putem uđu u Vladu, čime nas nepotrebno uznemirava i proglašava neprijateljima“, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je dodao da je opšte poznato da je taj protest, u znak podrške radnicima nikšićkog Montavar Metalca, organizovao poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, i da priča bivših radnika „Radoja Dakića“ duža i dublja od tog događaja.

„Nije premijer Milo Đukanović dobio mandat da daje mišljenje o Vučiniću, već da, pored ostalog, sprovodi pravosnažne i sudske odluke“, poručio je Vukčević.

On je kazao da su mjesta za ulična okupljanja ispred ambasada, Kancelarije EU, Skupštine i Vlade, a da se jedino se premijer okružio policijom i barikadama.

„Pitamo se da li policijske značke i uniforme treba da stoje nasuprot presudi i čijim interesima služe. Normalno je da, kad administarcija u birokratskoj državi ćuti, narod na ćuti“, rekao je Vukčević.

On je podsjetio da se bivši radnici „Radoja Dakića“ već šest godina okupljaju pred Vladom, kako bi dobili odgovore i rješenje svojih problema.

„Umjesto da nas doživljava kao mogućnost, Vlada nas posmatra kao opasnost. Vrijeme je da se Vlada pozabavi građanima, pošto evropske i NATO integracije mogu i da sačekaju“, poručio je Vukčević.

Bivši radnici od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: