Prodaja BBM-a značajno podigla promet

Regionalni kablovski operator SBB, kojeg kontroliše američka kompanija Kohlberg Kravis Roberts, kupila je u utorak na Montenegroberzi kontrolni paket od 49,4 odsto akcija BBM-a za 2,47 miliona eura i na taj način preuzela crnogorskog operatora
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2014. 13:50h

Rast indeksa, značajan skok prometa i prodaja kontrolnog paketa akcija crnogorskog operatora Broadband Montenegro (BBM) obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, ojačao je 5,3 odsto na 12.237,66 poena, a fondovski MONEXPIF 1,59 odsto na 3.990,29 bodova.

Promet, realizovan kroz 236 transakcija, porastao je skoro 11 puta u odnosu na prethodnu sedmicu na 3,57 miliona eura, najviše zahvaljujući prodaji dionica BBM-a.

Regionalni kablovski operator Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže (SBB), kojeg kontroliše američka kompanija Kohlberg Kravis Roberts, kupila je u utorak na Montenegroberzi kontrolni paket od 49,4 odsto akcija BBM-a za 2,47 miliona eurai na taj način preuzela crnogorskog operatora.

Na berzi je kroz nekoliko transakcija prodato 34,57 miliona akcija BBM po prosječnoj cijeni od 7,15 centi. Formalni kupac u ime SBB-a je firma Slovenia Broadband sa adresom u Luksemburgu, koja je ranije bila treći po veličini akcionar sa 14,29 odsto akcija. SBB sada kontroliše oko 64 odsto akcija BBM-a.

Akcije BBM prodali su Jovan Gordijan, 21,42 odsto, Bela Čeprnjak, 14,28 odsto, Zatvoreni investicioni fond Eurofond, 13,99 odsto, i Otvoreni investicioni fond Eurofond, 0,29 odsto.

Manjinski akcionar, sa 35,7 odsto akcija, zasada je ostala podgorička firma Comersa.

Dobitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile dionice Budvanske i Ulcinjske rivijere, koje su ojačale 27,4 odsto na 18,35 EUR, odnosno 18,2 odsto na sedam EUR. Rasle su i akcije Marine Bar 9,7 odsto na 1,59 EUR, Jugopetrola 2,9 odsto na 8,95 i Rudnika uglja skoro jedan odsto na 3,1 EUR.

Ojačale su i dionice Luke Bar 14,2 odsto na 14,85 centi, Plantaža 6,5 odsto na 14, Crnogorskog elektroprenosnog sistema tri odsto na 59,85 i Zetatransa 1,2 odsto na 71,88 centi.

Gubile su akcije Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 2,6 odsto na 25,07 centi, dok su dionice Crnogorskog Telekoma i Velike plaže ostale na prošlosedmičnih četiri EUR, odnosno devet EUR.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i akcijama Hipotekarne banke i Elektroprivrede (EPCG), koje su u petak koštale 509,66 EUR, odnosno 3,2 EUR. Trgovano je i Barskom plovidbom, Željezničkom infrastrukturom i Izborom Bar, koje su sedmicu završile na 74 centa, 3,61 cent i 0,31 cent.

Ove sedmice je u Skupštini, na inicijativu poslanika Demokratskog fronta Strahinje Bulajića, održano kontrolno saslušanje o realizaciji ugovora između Vlade i italijanske kompanije A2A, koja upravlja Elektroprivredom. Na sjednici parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u četvratak je obavljeno kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade, Vujica Lazović, ministra ekonomije Vladimira Kavarića, i predsjednika Borda direktora EPCG i izvršnog direktora kompanije, Srđana Kovačevića i Stefana Pastoria.

Lazović je saopštio da bi A2A u narednih nekoliko dana trebalo da dostavi Vladi Nacrt izvještaja o ispunjenosti indikatora iz Ugovora o upravljanju Elektroprivredom, na osnovu kojeg će se izvršna vlast opredijeliti o daljem aranžmanu sa italijanskom kompanijom.

On je podsjetio da je Vlada u septembru 2009. godine sklopila četiri ugovora sa A2A, od kojih je četvrti, Ugovor o upravljanju, najvažniji.

“Kroz sva četiri ugovora smo se trudili da maksimalno zaštitimo državne interese i vrijeme koje je proteklo pokazalo je da smo to dobro uradili, uključujući posebno onu formulaciju koja se odnosila na činjenicu da u slučaju da A2A ne dobije dovoljan broj poena po osnovu realizacije operativnih investicionih indikatotra, nema pravo na kupovinu dodatnih akcija kako bi dostigla većinski paket akcija u EPCG”, rekao je Lazović.

On je dodao da je Vlada “možda negdje i potajno navijala” da se ti indikatori ne ostvare, kako bi država zadržala većinsko vlasništvo.

Lazović je saopštio da je Vlada 2010. godine, odnosno prve godine trajanja ugovora, dobila inicijativu od A2A da se primjene početne i ciljane vrijednosti indikatora. Vlada je prihvatila predlog da se precizira metodologija mjerenja indikatora, koju su usaglasili zajednički timovi, međutim ona nije verifiokovana jer je uslov A2A bio da se promijene početne i ciljane vrijednosti indikatora.

On je podsjetio i da je 2011. godine, na inicijativu A2A, usaglašen Memorandum o razumijevanju kojim se italijasnki partner odriče prava da stekne većinski paket akcija u EPCG.

Lazović je kazao da je Vlada u februaru ove godine počela pregovore sa predstavnicima A2A i da je njihova inicijativa bila da se razmotri status postojećeg ugovora i da se počnu dogovori o odnosima dva partnera nakon 31. decembra ove godine.

Na Montenegroberzi je ove sedmice u trgovini akcijama fondova ostvaren promet od 27,44 hiljada eura. Dionice Eurofonda su ojačale 8,4 odsto na 2,59 centi, dok je Atlas mont ostao na prošlosedmičnih 3,02 centa.

Obveznicama je trgovano za 2,64 hiljade eura, dok je promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosio svega 868,69 eura.

Bonus video: