Neusvajanjem Zakona, penzioneri i dalje u lošem položaju

„Bleferaj predsjednika SDP-a, Ranka Krivokapića, i ovog puta je izmutirao na štetu penzionera. Konstanta režima i elite na vlasti nije briga o socijalno i životno ugroženima, niti demokratski, ekonomski i privredni razvoj zemlje“, ocijenio je Vuletić
0 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2014. 12:14h

Neusvajanjem predloženih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojima je bilo predviđeno odmrzavanje penzija, penzioneri će i dalje biti u lošem položaju, ocijenjeno je iz partije koja okuplja tu populaciju.

Predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), Vojo Vuletić, rekao je da su neobjektivnošću i voljom režimskih poslanika penzioneri i dalje "pod ledom".

„Ni ovog puta poslanicima Socijaldemokratske partije (SDP) nije bilo teško da budu golubovi prevrtači i da podršku na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, u vezi izmjena Zakona o PIO, podrede riješenosti Demokratske partije socijalista (DPS) i Mila Đukanovića da penzionersku populaciju drži u ropstvu i ispod stanja socijalne i životne izdržljivosti“, rekao je Vuletić.

Skupština u četvrtak nije usvojila predložene izmjene Zakona o PIO, koje je predložio poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić. Tim izmjenama bilo je predviđeno odmrzavanje penzija, odnosno povećanje od 1,8 odsto u ovoj godini.

Za odmrzavanje je glasalo 26 poslanika, 27 je bilo protziv, dok su uzdržani bili SDP i Bošnjačka stranka. Poslanici SDP-a su u julu na nadležnom parlamentarnom Odboru podržali predlog Pozitivne.

„Bleferaj predsjednika SDP-a, Ranka Krivokapića, i ovog puta je izmutirao na štetu penzionera. Konstanta režima i elite na vlasti nije briga o socijalno i životno ugroženima, niti demokratski, ekonomski i privredni razvoj zemlje“, ocijenio je Vuletić.

On je rekao da su Đukanović i Krivokapić sem verbalne priče, daleko od poimanja siromaštva.

"Čak i kada se odluče na neku humanitarnu pomoć preko penzionera ili sindikata, oni se mnogo ne trude da proprate da li se ta sredstva namjenski koriste ili služe za neke druge svrhe, kao što su izborne, ili za održavanje likvidnosti neke banke“, saopštio je Vuletić.

On je rekao da su iz tih razloga pokrenuli reviziju poslovanja Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

„Normalno bi bilo da se humanitarna sredstva na osnovu socijalnih spiskova dostavljaju najugroženijim penzionerima uz ček za penziju, a ne iz ruke u ruku“, kazao je Vuletić.

U PUPI-ju smatraju da se penzioneri moraju mnogo svrsishodnije i odgovornije odnositi prema svojim potrebama i jedinstveno djelovati kako bi obezbijedili što bolji socijalni i ukupni položaj u društvu.

Bonus video: