Objasniti građanima mogućnosti digitalizacije

"Ukupan budžet projekta je 2,695 miliona eura, pri ćemu je 1,6 miliona obezbijeđeno iz IPA sredstava“, kazao je Lazović
205 pregleda 1 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Vesko Belojević
Mitja Drobnič, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.10.2014. 10:43h

Rok za prelazak sa analognih na digitalne radio-difuzne sisteme je naredna godina i do tada treba podizati svijest javnosti o tom procesu i njegovim mogućnostima, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) Mitja Drobnič.

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, rekao je da je opšti cilj projekta podrška razvoju informacionog društva i elektronskih medija u Crnoj Gori.

Time će se, kaže ona, stvoriti uslovi na osnovu kojih će biti moguće građanima Crne Gore ponuditi nove servise i brži pristup novim tehnologijama.

"Ukupan budžet projekta je 2,695 miliona eura, pri ćemu je 1,6 miliona obezbijeđeno iz IPA sredstava“, kazao je Lazović na konferenciji za novinare povodom završetka Projekta podrške javnom radio-difuznom servisu u procesu prelaska sa analognih na digitalne radio-difuzne sisteme IPA-2009.

Prema riječima Lazovića, 1,095 miliona eura je obezbijeđeno iz budžeta države, a iz budžeta je izdvojeno i 350 hiljada eura za uvećane troškove električne enrgije u toku perioda istovremenog rada analognog i digitalnog signala, koji će biti započet 1. decembra i trajaće šest mjeseci.

On je saopštio da je Vlada odlučila da pomogne socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i koordinacijom sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja biće obezbijeđeno oko 15 hiljada risivera za građane sa socijalnim potrebama.

Kako je kazao Drobnič, EU je posvećna promovisanju digitalne tehnologije i podržala je projekat opremanja kompjuterizovanog TV studija RTCG, dodajući da je njihov ključni zajednički finansiran projekat podrška prelazu sa analogne na digitalnu televiziju.

„Projekat je uspješno završen instalacijom opreme za digitalnu zemaljsku televiziju. Nakon što Vlada i nadležni organi izdaju odgovarajuće dozvole, Crna Gora će ući u novu fazu u kojoj će pokazivati vidljive i konkretne koristi za emitore i operatere, kao i za gledaoce“, rekao je on.

Drobnič je podsjetio da se približavamo roku za digitalizaciju. „To je 2015. godina i zbog toga je dobro da zajednički radimo na podizanju svijesti javnosti o ovom procesu i ukazivanju na mogućnosti koje to donosi“.

„Postojaće simultani prenos u međuvremenu i dobro je da se građani o tome informišu i da se na što jednostavniji i efikasniji način pređe sa emitovanja analognog signala na isključivo emitovanje digitalnog signala“, kazao je on.

Prema riječima Drobniča, Javni servis ima ključnu ulogu u ovom procesu i digitalizacija RTCG je skup proces koji se mora pažljivo planirati i odraditi.

„I drugi crnogorski emiteri moraju preduzeti odgovarajuće mjere, ne samo Javni servis, kako bi se u potpunosti prilagodili tehnološkim promjenama. Digitalizacija omogućava i vladama transparentnost i efikasnost i građanima bolji pristup javnim uslugama“, poručio je on.

Lazović je pojasnio da se Crna Gora opredijelila za uvođenje standarda DVBT2, što predstavlja poslednju riječ tehnike kad je u pitanju digitalna zemaljska radio-difuzija.

„Digitalnim signalom zemaljske radio-difuzije pokriveno je 90 odsto teritorije Crne Gore, iako je zakonski bilo potrebno pokriti 85 odsto“, kazao je on.

Lazović je objasnio da bi građani trebalo da posjeduju TV prijemnik novije generacije, odnosno TV prijemnik koji sadrži uređaj za konvertovanje signala.

Ukoliko, kako je rekao, građani nemaju TV uređaj novije generacije, potrebno je da posjeduju digitalni set-top-boks risiver kako bi bili u mogućnosti da nesmetano nastave korišćenje zemaljskog radio-difuznog signala.

Prema riječima Lazovića, razlozi zbog kojih je bilo neophodno digitalizovati zemaljsku radio-difuziju su mnogostruki.

Kako je rekao, u analognoj tehnici emitovanja televizijskih programa jedna frekvencija, odnosno jedan frekvencijski kanal, potreban je za emitovanje jednog programa sa određene emisione lokacije, a uvođenjem digitalnih sistema, jedna frekvencija, odnosno kanal se može koristiti za emitovanje većeg broja programa, čak do 12.

Lazović je naveo i da su digitalno emitovani TV slika i ton znatno otporniji na razne smetnje od TV studija do kućnog prijemnika.

„Daje se mogućnost da se na potpuno novi način upotrebljavaju TV prijemnici, što je dosad bila povlastica samo za građane koji su koristili usluge nekog od kablooperatera“, rekao je Lazović.

On je pojasnio da se projekat digitalizacije i poruke koje šalju ne odnose na one koji su u nekom kablovskom sistemu.

Lazović je podsjetio da je 80 odsto domaćinstava u nekom kablovskom sistemu, ali da je njihova obaveza je da proces dovedu do kraja.

Bonus video: