Za akva park na Toplišu zainteresovani Rusi, Meksikanci...

Minimalna cijena zakupa opštinske zemlje za gradnju zabavnog akva parka na brdu Topliš je 238.000 eura
125 pregleda 8 komentar(a)
Brdo Topliš, Action park, Foto: Vuk Lajović
Brdo Topliš, Action park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.10.2014. 16:57h

Uoči raspisivanja međunarodnog tendera za davanje u trodecenijski zakup zemlje na brdu Topliš i prodaju opreme, za gradnju zabavnog akva parka, Opštini Budva pristigla su tri pisma namjere zainteresovanih kompanija.

Kako je “Vijestima“ potvrđeno, iako do sada još niko nije otkupio tendersku dokumentaciju, jer je tender otvoren praktično tri radna dana, pisma namjere uputila je ruska kompanija, inače vlasnik banke i hotela, meksička “Aquakita“, kao i domaća kompanija “Tradeunique“, vlasnik šoping centra TQ plaza u centru metropole turizma, te apartmanskog kompleksa „Carsko selo“ iznad Svetog Stefana. Tenderom , koji je „otvoren do 8. decembra, predviđeno je davanje u zakup od 30 godina zemljišnog kompleksa od 41.889 kvadrata za gradnju Vodenog grada, kao i prodaja opreme španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.” koja je predviđena za ugradnju i montiranje. Vodeni grad treba da se gradi na brdu Topliš, iznad diskoteke Top Hill.

Minimalna cijena zakupa opštinske zemlje za gradnju zabavnog akva parka na brdu Topliš je 238.000 eura. Minimalna cijena opreme je dva miliona eura.

Nakon što je projekat vodenog grada, koji je svečano započet 2006. godine, neslavno prošao, a kiparska kompanija “Numerico trejd limited” iza koje se kasnije ispostavilo da stoje domaći biznismeni, izašla iz posla, ostavivši Opštini na teret 1,6 miliona eura kredita i opremu, lokalna uprava je u nekoliko navrata pokušavala da oživi ideju o izgradnju zabavnog parka. Kako se navodi u tenderu cijena otkupa tenderske dokumentacije je deset hiljada eura, a lica koja namjeravaju da učestvuju dužna su da uplate depozit od 30.000 eura.

Tenderom je jasno navedeno da se mora dostaviti ponuda za finansiranje, projektovanje, opremanje, održavanje i upravljanje zabavnim akva parkom..

Pored toga navedeno je da se mora dostaviti i idejni projekat koji uključuje implementaciju postojeće opreme i izgradnju sportsko-rekreativnih i turističkih objekata u funkciji planiranog parka. Takođe, neophodno je dostaviti ponudu o visini zakupa po minimalnoj cijeni od 238.000 eura na godišnjem nivou, a koja je umanjena za 50 odsto za period trajanja pribavljanja odobrenja za gradnju, procesa izgradnje i dobijanja upotrebne dozvole za zabavni akva park, koji ne može biti duži od dvije godine od dana zaključenja ugovora.

Potrebno je dostaviti ponudu i za kupovinu opreme, kao i investicioni program sa rokovima za završetak radova i garancijom u iznosu najmanje 10 odsto od vrijednosti izgradnje zabavnog-akva parka.Sedam godina po 300.000 za opremu u luci Mada je odjeljene specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala prije tri godine uzelo kompletnu dokumentaciju u vezi sa poslovnim aranžmanima Opštine i Kiprana, oko izgradnje akva parka, ali do sada nije pokrenuta istraga.

U međuvremenu je metropola turizma svih sedam godina od zaključivanja ugovora uredno godišnje plaćala po 300 hiljada eura, na ime “ležarine” za opremu, koju su Kiprani kupili. Oprema nije ugrađena u Vodeni grad, a bila je uskladištena u barskoj luci.

Bonus video: