Zakon će unaprijediti poslovni ambijent

0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 07.10.2014. 10:49h

Usvajanjem zakona o arbitraži biće stvoren pravni osnov za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i pravnu i ekonomsku stabilnost, ocijenjeno je danas u Privrednoj komori (PKCG).

Savjetnik PKCG, Stanko Zloković, je na okruglom stolu o Predlogu zakona o arbitraži, koji se organizuje u okviru javne rasprave, kazao da se njegovim donošenjem upotpunjuje pravni okvir za vođenje arbitražnih sporova.

“Arbitraža kao vansudsko rješavanje sporova ima značajne prednosti u odnosu na sudove. To je stručnost arbitara za određenu vrstu spora s obzirom na činjenicu da arbitre biraju stranke i da su to obično izabrani stručnjaci iz onoga što jeste predmet spora”, rekao je Zloković.

Zloković je, kao neke od prednosti, naveo brzinu postupka i jednostepenost u odlučivanju, jer arbitražna odluka ima snagu pravosnažne sudske presude.

“Sam postupak arbitraže ima minimum formalnosti, a takođe je važna i tajnost postupka i tajnost odluke što je ponekad za privredne subjekte izuzetno važno da taj spor koji imaju sa svojim partnerom ili ugovaračem ne bude javno objavljen, jer može da remeti njihov ugled”, objasnio je Zloković.

PKCG je Nacrt zakona o arbitraži izradila uz podršku Ministarstva pravde.

Izradu zakona finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu kroz projekat Rješavanje biznis barijera u Crnoj Gori kroz inovativne tehničke intervencije i unaprijeđenje zakonodavnog okvira.

Generalni direktor Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Branka Lakočević podsjetila je da je od PKCG potekla inicijativa za izradu posebnog zakona koji će regulisati arbitražno rješavanje sporova.

“Ministarstvo pravde je prepoznalo značaj koji ovakav način rješavanja sporova ima za pravni i ekonomski siste. U sveobuhvatnom procesu evropskih integracija pitanje rješavanja postupka na alternativni način postaje sve aktuelnije”, kazala je Lakočević.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu preduzete su značajne aktivnosti da bi se sudski postupak učinio što efikasnijim.

“Postupak pred arbitražom kao jedan od najznačajnijih alternativnih načina rješavanja sporova u svijetu u prethodnom periodu u Crnoj Gori nije značajnije razvijan”, ocijenila je Lakočević.

Odredbe koje su regulisale taj postupak sadržane su u zakonima o parničnom postupku i o međunarodnom privatnom pravu.

“Tendencija u savremenim pravnim sistemima je da ovaj postupak bude regulisan posebnim i jedinstvenim zakonom”, navela je Lakočević.

Ona je saopštila da je, u želji da se taj način rješavanja sporova što više promoviše i aktuelizijue, imajući u vidu položaj Crne Gore kao zemlje koja je privlačna za međunarodne investicije, odlučeno da se izdvoje odredbe o arbitraži iz Zakona parničnom postupku u poseban zakon koji bi bio u velikoj mjeri usklađen sa široko prihvaćenim modelom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).

“Činjenica da je 90 država u većoj ili manjoj ili manjoj mjeri svoje arbitražne sisteme uskladila sa ovim pravilima daje kredibilitet Crnoj Gori i jača je kao područje na kome se sporovi rješavaju u skladu sa najvišim međunarodno prihvaćenim standardima čime se jača vladavina prava kao i atraktivnost Crne Gore za strane investicije”, navela je Lakočević.

Ona očekuje da će se donošenjem tog zakona stvoriti preduslovi za veće ugovaranje arbitražnog rješavanja sporova, unaprijeđenje postupka kao i da će interesi subjekata biti zaštićeni.

Predsjednik Spoljnotrgovinske arbitraže i Stalnog izbranog suda pri PKCG, Vesko Božović, očekuje da će arbitraža zaživjeti.

"Ovaj zakon je odrađen kvalitetno. Mi nemamo tradiciju arbitraže. Arbitraža je kod nas zaživjela 2006. godine", rekao je Božović.

Bonus video: