Đukanoviću prijeti tri godine zatvora

PUPI je podnio krivičnu prijavu dan nakon što je policija podnijela krivičnu prijavu protiv poslanika DF Janka Vučinića, koji je zastupao radnike, zbog “pozivanja na otpor”
0 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 07.10.2014. 16:34h

Partija udruženih penzionera i invalida podnijela je tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Mila Đukanovića zbog propusta u radu Vlade čime je ugrozio život i zdravlje radnika Metalca.

Oni se pozivaju na član 155 Krivičnog zakonika u kojem piše "Ko drugo lice ostavi bez pomoći u stanju ili prilikama opasnim za život ili zdravlje koje je sam prouzrokovao, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine".

PUPI je podnio krivičnu prijavu dan nakon što je policija podnijela krivičnu prijavu protiv poslanika DF Janka Vučinića, koji je zastupao radnike, zbog “pozivanja na otpor”. Vučinić je prošle sedmice na protestu pozvao radnike Metalca, koji su štrajkovali glađu i 17 dana čekali na odgovor državnih institucija, da sa njim uđu u Vladu što je policija nakon međusobnog guranja spriječila.

Iz ove partije su naveli da su radnici Metalca zbog neisplaćivanja 14 zarada i propusta u radu Vlade i državnog Investiciono-razvojnog fonda stupili u višednevni štrajk gladju i time ugrozili svoje zdravlje i živote, kao i da je Đukanović njihove probleme svjesno ignorisao.

"U svojstvu predsjednika Vlade propustio je da izvrši svoja ovlašćenja u sprovođenju nadzora i kontrole postupanja državnog Investiocnog fonda koji je dao garancije za kredit od 1,5 miliona eura, koji je vlasnik Montevar Metalca Nikola Furundžić uzeo kod Erste banke, a koji nije blagovremeno vratio i time direktno uticao na neisplaćivanje 14 zarada radnicima što je radnike dovelo u stanje teške socijalne i materijalne ugroženosti", navedeno je u krivičnoj prijavi.

Predložili su da Osnovni državni tužilac donese naredbu o sprovođenju istrage, kao i da se tokom istrage sasluša osumnjičeni Đukanovića, oštećeni radnici, direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin i direktor Investicionog-razvojnog fonda Zoran Vukčević.

U saopštenju partije je navedeno da su radnici zbog nepostupanja Vlade i njenog predsjednika bili primorani da u cilju zaštite egsitencije svojih porodica i elementarnih ljudskih prava, radikalizaciju protesta i štrajk glađu. Kažu da su radnici samo tražili da Vlada i IRF, koji je postao većinski vlasnik imovine fabrike, postupaju savjesno i odgovorno i u skladu sa zakon.

"Tražili su da se radnici obavijeste gdje je milion i po eura i zašto državne institucije ne pokreću krivične postupke protiv vlasnika firme koji je, po svemu sudeći, taj novac otuđio i namjerno doveo firmu u bankrot, neisplaćujući 14 zarada radnicima”, navedeno je u saopštenju PUPI koje je potpisao Vojin Vuletić.

Smatraju da je "osumnjičeni Đukanović" morao znati da “"višednevno izlaganje kiši i hladnoći radnika koji ne uzimaju nikakvu hranu može imati štetne posledice po njihovo zdravlje”, ali da “nije pokazivao ni minimum ljudske solidarnosti ni državničke odgovornosti i nije inicirao donošenje bilo kakvih odluka Vlade u cilju rješavanja problema radnika”.

"Time je svjesno i sa predumišljajem ugrozio zdravlje i živote 25 radnike, što se moglo završiti i tragično da nije došlo do eskalacije protesta i prinudnog rješenja krize, za šta zasluge imaju isključivo građani koji su predvođeni poslanikom Jankom Vučinićem primorali Vladu na ustupke", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: