Pečaćenje soba u Mogrenu ne važi

“Nakon nasilnog izbacivanja iz hotela 'Mogren' 23. jula, i podnošenja tužbe za iseljenje dva mjeseca nakon toga, svjedoci smo još jedne 'akrobacije'
65 pregleda 2 komentar(a)
hotel Mogren, Budva, Foto: Vuk Lajović
hotel Mogren, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.10.2014. 18:06h

Direktorat za turistički razvoj i standarde Ministarstva održivog razvoja turizma usvojio je žalbu “Merkur sistema”, dugogodišnjeg zakupca hotela “Mogren”, čime poništava rješenje Turističke inspekcije koja je krajem jula zapečatila i nasilno izbacila radnike te firme iz hotela.

I dok je resorno ministarstavo izdalo Urbanističko-tehničke uslove HG “ Budvanska rivijera” kojim je stavilo do znanja da se umjesto dosadašnjeg trospratnog hotela mogu graditi hoteli sa šest spratova, iz “Merkur sistema “ juče su uputili otvoreno pismo Vladi i javnosti.

“Nakon nasilnog izbacivanja iz hotela 'Mogren' 23. jula, i podnošenja tužbe za iseljenje dva mjeseca nakon toga, svjedoci smo još jedne 'akrobacije' koja je posljedica kontinuiranog zaobilaženja i uzurpacije prava i pravnih normi. Naime, 24. septembra Ministartvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direktorat za turistički razvoj i standarde, donosi rješenje kojim se odbija žalba 'Mercur sistem AD Budva', a zatim, u drugom stavu, da se usvaja naša žalba i oglašava ništavnim dopunsko rješenje Uprave za inspekcijske poslove. Drugim riječima, sobe nisu zapečaćene!”, navode iz “Merkur sistema”.

Kako se u hotelu nalazi Budvanska rivijera, iz “Merkur sistema” pitaju koja je njihova pozicija kao subjekta nadzora kojem je objekt zapečaćen. “Ko i na osnovu kojih rješenja je uveo Budvansku rivijeru u zapečaćen objekat, ko i po kojem rješenju je skinuo pečat i kako je moguće da subjekt nadzora, 'Merkur sistem' o tome nije službeno obaviješten. Pitamo ko i kako je uveo radnike obezbjeđenja 'Budvanske rivijere' u hotel, a između ostalog, ko i kako koristi naš inventar i ko i kako je na osnovu te činjenice izdao dozvolu za rad 'Budvanskoj rivijeri' znajući da sva oprema mora biti tehnički i sanitarno sertifikovana. Sve ovo je moglo biti jednostavno izbjegnuto uključujući i sramotu od 23. jula da je bilo imalo sluha za naš predlog da nam se omogući rad do 1. novembra i da mirno predamo hotel 'Budvanskoj rivijeri' na način da se putem nezavisnog revizora izvrši popis i utvrdi vrijednost inventara, te da se međusobna potraživanja namire kroz kompenzaciju i da se utvrdi broj radnika koje bi Budvanska preuzela nazad u radni odnos”, upozoravaju iz ove budvanske kompanije.

Oni ističu da je prilikom preuzimanja Mogrena Budvanska rivijera zloupotrijebila institucije sistema. “Turistička inspekcija predaje zapečaćen 'Mogren' 'Budvanskoj rivijeri' i preuzima ulogu sudskih organa, a 'Budvanska rivijera' podnosi tužbu za iseljenje dva mjeseca nakon toga! Ministarstvo po našoj žalbi poništava rješenje turističkog inspektora čime, slijedeći pravnu logiku, 'Merkur sistem' stiče pravo korišćenja i prodaje istih! Preostali dio hotela koji koristi 'Budvanska rivijera' je zakonski i dalje zapečaćen! Nakon popisa imovine i inventara hotela po nalogu 'Budvanske rivijere' koja imovinu predstavlja kao svoju, na naš protivprijedlog, četiri sudska vještaka vrše fizički popis i utvrđuju vrijednost u iznosu od 1.517.000,00 eura. 'Budvanska rivijera' i dalje koristi opremu i inventar kao svoju!”, upozoravaju iz Merkur sistema.

Rađenović obećao, a preuzeto samo nekoliko radnika

Iz Merkur sistema napominju da su prilikom preuzimanja Mogrena u zakup preuzeli i 57 radnika Budvanske rivijere.

“Naznaka o mogućem pozitivnom rješenju pitanja radnika je izrečena kroz usta zamjenika direktora Budvanske rivijere Ljuba Rađenovića, koji je kazao da će preuzeti isti broj radnika koliko je i predano davanjem objekata u zakup. Ali, do danas od toga nema ništa, tačnije rečeno, preuzeto je nekoliko radnika pred penzijom koji su svojevremeno prešli u Merkur posredstvom Ugovora o zakupu. Za ostale i njihovu egzistenciju nema sluha”, stoji u pismu.

Bonus video: