ZASJEDANJE U STRAZBURU

Šehović: Snažnija uloga EBRD za podsticaj saradnje u regionu

Tokom rasprave o Izvještaju, Šehović se, kao član crnogorske delegacije, zahvalio na dragocjenoj podršci koju je Crna Gora do sada dobijala od EBRD-a, naglašavajući njenu važnost za crnogorsku ekonomiju
1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2019. 09:38h

Snažnija uloga Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) neophodna je u podsticanju regionalne saradnje, naročito država Zapadnog Balkana, smatra poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Šehović.

U okviru redovnog jesenjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, koje se ove sedmice održava u Strazburu, danas je predsjednik EBRD Suma Chakrabarti predstavio Godišnji izvještaj EBRD-a za period 2013-2014. godine. 

 Tokom rasprave o Izvještaju, Šehović se, kao član crnogorske delegacije, zahvalio na dragocjenoj podršci koju je Crna Gora do sada dobijala od EBRD-a, naglašavajući njenu važnost za crnogorsku ekonomiju.

 On je, kako je saopšteno iz SDP-a, iskazao zadovoljstvo ukupnim aktivnostima EBRD-a, čiji je cilj stabilizacija i dalji ekonomski razvoj čitavog područja Evrope. 

“Posebno je potencirao neophodnost snažnije uloge EBRD-a u podsticanju regionalne saradnje, naročito zemalja Zapadnog Balkana. Povodom toga je u raspravi konstatovano da dobar primjer u tom pravcu predstavlja nedavno održani zajednički sastanak premijera država Zapadnog Balkana, na kojem su predstavljeni projekti za čiju realizaciju su zainteresovani svi učesnici sastanka”, kaže se u saopštenju.

Šehović je istakao važnost nove strategije EBRD-a, koja je usmjerena na prilagođavanje institucija i ekonomskih struktura zahtjevima tranzicije, stvaranje srednjoročnih smjernica za dalju ekonomsku integraciju, kao i neophodnost kvalitetnih odgovora na izazove vezane za bezbjednost hrane, klimatske promjene, oskudice vode i energetsku stabilnost. 

“Naročito je naglasio važnost pune implementacije pomenute strategije i ostvarenja zacrtanih ciljeva, s obzirom na to da je to od posebnog značaja za dalji ekonomski razvoj Evrope, i da predstvalja dobar putokaz za sve države korisnice programa ERBD-a, pa samim tim i za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.