Vučinić: Dajte otpremninu i za ovih šest radnika KAP-a

“Ako smo za KAP spiskali dva budžeta, zadužimo se još jednom i stavimo tačku na tranziciju”, poručio je Labudović
8 komentar(a)
Odbor za zdravstvo rad, Foto: Zoran Đurić
Odbor za zdravstvo rad, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2014. 08:35h

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić zatražio je juče da Vlada isplati otpremnine i za šest preostalih radnika Kombinata aluminijuma, koju se ostali bez posla, ne mogu u penziju, a nisu obuhvaćeni ni socijalnim programom.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić (DPS) izrazio je očekivanje da će problem ovih ljudi biti riješen nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzionom osiguranju.

Vučinić je pozvao Ministarstvo ekonomije da odmah isplate obećane otpremnine radnicima koji su ostali na ulici bez ikakvih sredstava za život.

"Ministarstvo ekonomije treba da pomogne da se isplate otpremnine. Nemojte ove ljude više zamajavati pričom o donošenju Zakona”, kazao je Vučinić.

Predstavnik ugrožnih radnika Dušan Laketić saopštio je da oni nijesu ni tražili prijevremenu penziju već da su se samo prijavili za isplatu otpremnine i dobrovoljni odlazak iz kompanije, što Vlada samo ovoj grupi nije prihvatila.

"Nikad se u životu nijesam osjećao posramljenim nego kad su kolege zvale moju djecu da ih pitaju zašto ih nema na fakultetu”, kazao je Laketić, i istakao da je šest radnika KAP-a izigrano uz pomoć unaprijed namještene ankete.

Pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović objasnio je da su obustavili isplatu otpremina za ove radnike radnike jer treba da steknu pravo na penziju.

"Da ne bismo došli u situaciju da budemo nepravedni prema nekim radnicima koji nijesu iskoristili to pravo, pa da neki dobiju i penziju i otpreminu, a drugi samo otpremninu”, objasnio je Kujović.

On je napomenuo da će ovi radnici u slučaju da ne ostvare pravo na penziju dobiti otpremnine kao i svi ostali. Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić pozvao je poslanike da nađu neko rješenje za ove ljude jer im on novcem povjerilaca iz stečajne mase ne može pomoći.

Poslanik DF-a Emilo Labudović azao je da se više u Skupštini ne trebaju donositi zakoni po potrebi već da je potrebno naći sveobuhvatno rješenje kojim bi se stavila tačka na tranziciju.

"Ne mogu se mijenjati zakoni kad god se neko opruži na pločnik. Ne možemo biti nekom majka, a nekom maćeha. Ovo je sramota za Crnu Goru. Ako smo za KAP spiskali dva budžeta zadužimo se još jednom i stavimo tačku na tranziciju”, naveo je Labudović uz napomenu da je dosta bivših radnika KAP-a dobilo i otpremninu i penziju.

Debata je nakon jednog časa prekinuta i biće nastavljena u ponedjeljak.

Bonus video: