Dva radnika DKP-a nijesu platila stan

Stečajni upravnik najavio da će stanove sada možda ponuditi onima kojima DKP duguje - Elektroprivredi, Lovćen osiguranju...
169 pregleda 1 komentar(a)
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2014. 17:43h

Tenderski postupak za prodaju dva od tri ponuđena stana Duvanskog kombinata u stečaju biće poništen za nekoliko dana jer potencijalni kupci nemaju novca, potvrdio je "Vijestima“ stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević.

Prema njegovim riječima, nova prodaja za dva stana najvjerovatnije neće biti više ni oglašavana već će te nekretnine, u vlasništvu DKP-a u zgradi na Zabjelu, biti ponuđene povjeriocima duvanske kompanije: Elektroprivredi, Lovćen osiguranju ili nekom trećem.

U Duvanskom nekoliko mjeseci upravo zbog ovog tendera bilo je tenzija među radnicima, od kojih je dio tvrdio da se radilo o sumnjivoj raspodjeli unaprijed poznatim kupcima. Tada su mogli svi građani da se prijavljuju, ali su na vrijema za to znali samo zaposleni.

Od tri kvalifikovana ponuđača na nedavno održanom tenderu za traženi stan ima novca samo Lidija Raičević, zaposlena u finansijama DKP-a, koja bi trebalo da kupi stan površine 39 kvadrata za 29.600 eura. Za stanove od po 54 kvadrata nemaju novca Biljana Đurović, zaposlena u finansijama DKP-a i Sreten Prelević, vozač izvršnog direktora DKP-a.

Ponuđene cijene stanova iznosile su 42.000 i 41.100 eura. Stečajna uprava DKP-a bila je voljna da pomogne i da kupcima iznos koji treba da plate odbije od otpremnina za dovoljni odlazak iz kompanije, ali ni to nije bilo dovoljno jer se kao zaposleni u kompaniji u stečaju nijesu mogli kreditno zadužiti u banci.

"Treba poštovati zakonske norme i volju većine da se novi oglas raspiše transparentno kako u krugu fabrike, tako i u dnevnim glasilima, da bi se eliminisale sumnje u vezi raspodjele”, izjavio je “Vijestima” predsjednik Novog sindikata DKP-a Željko Vujadinović.

Prosječna cijena kvadrata stana prema ponudama iznosila je od 758 do 777 eura po kvadratu. U jednom od sindikata su zamjerili što je cijena značajno ispod tržišne u glavnom gradu, a sumnja se da se radilo o unaprijed poznatim kupcima.

Bonus video: