Gvozdenović i Sabo: Uspostavljanje direktne linije Budimpešta-Podgorica da bude prioritet

Sabo je istakao da Mađarska podržava Crnu Goru u precesu integracija, kao i svaku inicijativu koja jača teritorijalni integritet zemlje
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Laslo Sabo, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Branimir Gvozdenović, Laslo Sabo, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 30.09.2014. 18:36h

Uspostavljanje direktne linije Budimpešta-Podgorica treba posmatrati kao prioritet međudržavne saradnje u narednom periodu, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, i državni sekretar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Laslo Sabo.

Gvozdenović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom razgovora sa Sabom, konstatovao da je ostvarena uspješna bilateralna saradnja, što je rezultiralo, između ostalog, povećanim brojem turista tokom 2013. godine, iz Mađarske, za 15 odsto.

"Sagovornici su iskazali da u narednom periodu uspostavljanje direktne linije Budimpešta-Podgorica, treba posmatrati kao prioritet međudržavne saradnje", saopšteno je iz Ministarstva.

Sabo je istakao da Mađarska podržava Crnu Goru u precesu integracija, kao i svaku inicijativu koja jača teritorijalni integritet zemlje.

"Kao prioritet u narednom periodu vidi zasjedanja Mješovite komisije i to u prvoj polovini naredne godine, koja bi dala konkretne projekte i rezultate rad".

"Sagovornici su istakli da je neophodno usaglasiti modele buduće saradnje, posebno u oblasti životne sredine i turizma, upravljanja vodama, trgovine i srodnih oblasti. Sabo je iskazao posebno interesovanje za tendere koje raspisuje država Crna Gora", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, dodaje se, kao posebno značajan događaj ocijenili otvaranje Mađarske nacionalne trgovačke kuće u Podgorici, kojim će se dati dodatni impuls postojećoj kvalitetnoj ekonomskoj saradnji.

"Gvozdenović i Sabo su saglasni da je održavanje poslovnih foruma značajno za saradnju dvije zemlje, a u cilju unapređenja saradnje istakli su organizovanje ekonomskih i turističkih foruma, tješnje saradnje nacionalnih agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, radnih angažmana i drugo", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: