Opština Tivat objavila prodaju parcela na Plavim horizontima

Licitacija na kojoj tivatski opštinari i Vlada žarko žele da se pojave predstavnici "Qatari Diara", održaće se 16. oktobra sa početkom u 10 sati u zgradi tivatske Opštine
121 pregleda 3 komentar(a)
masline Plavi horizonti, Foto: Siniša Luković
masline Plavi horizonti, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.09.2014. 13:32h

Opština Tivat raspisala je javni poziv za prodaju pet svojih zemljišnih parcela u zaleđu uvale Pržna – Plavi horizont, u kojoj je državni investicioni fond Katara "Qatari Diar" trebalo da gradi luksuzni hotelsko—turistički kompleks ranga pet zvjezdica.

Katarci su krajem avgusta, objavili da "problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem, trenutno čine projekat na lokaciji Plavi horizont neodrživim", zbog čega ga obustavljaju i postepeno se povlače iz Crne Gore.

Vlada je na to reagovala 4. septembra donoseći odluku o ekspropijaciji osam privatnih zemljišnih parcela u zaleđu uvale, površine skoro 8,9 hiljada kvadrata i davanjem "prethodne saglasnosti" Opštini Tivat da proda svojih pet parcela površine nešto preko 2,5 hiljada kvadrata po početnoj cijeni od 75,42 eura po kvadratu.

U javnom pozivu za prodaju tih parcela koji je objavljen, Opština Tivat je navela da je njihova namjena prema Prostorno-urbanističkom planu Tivta koji važi do 2020. turizam, te da je ukupna početna cijena na licitaciji 192.019,32 eura.

U odluci o prodaji koja je išla na sjednicu Skupštine opštine 10. septembra na koju su odbornici morali da daju saglasnost, međutim, stoji da se samo dio tog zemljišta nalazi u zoni koju PUP predviđa za turizam, a ostatak je u zoni koja je označena kao "agrikulturni pejsaž" i "zaštitne šume".

Pravo učešća na licitaciji imaju svi koji uplate depozit u visini od 15 odsto početke cijene,što iznosi 28.802,90 eura, a upravo toliko iznosi i minimalni licitacioni korak u postupku javnog nadmetanja.

Licitacija na kojoj tivatski opštinari i Vlada žarko žele da se pojave predstavnici "Qatari Diara", održaće se 16. oktobra sa početkom u 10 sati u zgradi tivatske Opštine.

Bonus video: