Danas protest isped Vlade: Solidarnost odgovor na bezočnost

Cilj oba protesta je da se izvrši pritisak na Vladu kako bi “počela da radi u korist radnika” i da se pojača solidarnost među zaposlenima sa sličnim problemima
0 komentar(a)
Radnici Metalca, Foto: Savo Prelević
Radnici Metalca, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2014. 06:44h

Uniji slobodnih sindikata (USS) i radnicima Metalca danas će se na protestu ispred zgrade Vlade sigurno priključiti radnici bivšeg “Radoja Dakića”, Kombinata aluminujuma i Ribarstva, dok većeg organizovanog dolaska iz drugih gradova za sada neće biti. U četvrtak je zakazan sličan skup u znak podrške radnicima Metalca koji organizuju poslanik DF-a i bivši sindikalac Janko Vučinić.

Cilj oba protesta je da se izvrši pritisak na Vladu kako bi “počela da radi u korist radnika” i da se pojača solidarnost među zaposlenima sa sličnim problemima. Vučinić je za danas najavio više detalja o protestu u četvrtak.

Radnici Metlaca od srijede štrajkuju glađu tražeći da im Vlada isplati zaostalih 14 plata, doprinose za 33 mjeseca i otpremnine. Predsjednik njihovog sindikata Radisav Jauković rekao je da za njihove zahtjeve treba izdvojiti do 1,5 miliona eura, što je jednako iznosu koji je Vlada isplatila za garanciju kredita vlasnika fabrike Nikole Furundžića, kojeg on nije vratio. On i ne odgovara na pozive “Vijesti”, niti se obraća radnicima.

Radnici su od 15. septembra danonoćno ispred Vlade, a od njih 70-ak 25 štrajkuje glađu. Ljekarski nalazi potvrđuju da ne konzumiraju ništa izuzev vode i sokova. Uprkos upozorenjima odbijaju da poslušaju savjete ljekara da prekinu štrajk.

“Ovo je dramatična situacija. Ljekarske intervencije se povećavaju. Može se desiti da nekome pozli. Nakon toga ništa neće biti isto. Pozivamo građane i naše članstvo da nam se pridruže u znak podrške radnicima Metlaca”, kazao je juče generalni sekretar USS Srđa Keković.

On je obasnio je da su protest zakazali za danas jer radnici ulaze u sedmi štrajk glađu i svaki novi dan može biti opasan za njih.

Jauković je pozvao radnike da im se pridruže i na današnjem i na protestu u četvrtak. Novi protest nije prijavljen jer radnici već protestuju uz znanje policije.

Predstavnik dakićevaca Milan Vukčević najavio je podršku. Smatra da bi radnici trebalo da naprave zajedničku platformu zato što imaju slične zahtjeve. Podršku je najavila i predsjednik Sindikata KAP-a Sandra Obradović, Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore i Vojo Vuletić iz Vijeća penzionera DF-a i Pozitivna Crna Gora.

Predsjednik samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da je njihov dolazak na dobrovoljnoj osnovi pošto nemaju novca da nešto organizuju. Predsjednik Sindikata Toščelika Pero Kadović objasnio je da im je problematično da danas dođu jer rade do 16 časova, a u četvrtak se neće pojaviti jer je riječ o političkom skupu.

Sindikalci ulcinjske Solane objasnili su da više nijesu “homogeni, pa se ne mogu organizovati da dođu”, dok iz Otranta navode da moraju u Skupštinu na sjednicu Komisije za privatizaciju. Ekipa “Vijesti”

U četvrtak dolaze i iz Bijelog Polja

Predstavnici bivših radnika bjelopoljskih fabrika „Vunko“, „Imako“ i „Radnik“ potvrdili su juče “Vijestima” da će se pridružiti radnicima na protestu u četvrtak. Svima koji žele da učestvuju na ovom protestu, logističku podršku pružio je lider bijelopoljskog DF-a Slavko Fuštić, koji je obezbijedio besplatan prevoz autobusima, koji polaze u četvrtak ujutro, ispred bivše upravne zgrade Bjelasice. Predstavnici ovih preduzeća juče nisu bili upoznati sa protestom koji je zakazan za danas.

Protest porodica u Nikšiću: “Razboljesmo se za djecom”

Radnike Metalca podržale su njihove porodice, bivše kolege, kao i predstavnici Unije slobodnih sindikata koji su se okupili ispred Opštine Nikšić i najavili nova protestna okupljanja za srijedu. Majka jednog od radnika Marija Jokić pitala je zar je moralo da dođe do toga da njihova djeca pravdu traže ležeći po trotoarima.

“To je sramota. Razboljesmo se i mi za svojom djecom, ali izdržaćemo. Okupljaćemo se gdje god bude trebalo”, poručila je Jokić.

Majka drugog radnika Slobodanka Šljukić, došla je sa snahom i unucima na protest. „Ne mogu da podnesem više, teško mi pada, ali sam morala da dođem. Isto mi je gledajući njega kako je iscrpljen i gledajući njegovu porodicu kako pati”, kazala je Šljukićeve.

U ime radnika Metalca Tatjana Leposavić je pozvala Skupštinu, Vladu i druge institucije da odmah riješe status zaposlenih u Metalcu, jer se nema vremena za duge procedure. Milosav Đukanović je u ime otpuštenih radnika pozvao građane Nikšića da i sjutra u deset časova dođu ispred zgrade Opštine.

Bonus video: