Kako da podnesete poresku prijavu elektronskim putem

106 pregleda 0 komentar(a)
poreska prijava, Foto: Screenshot
poreska prijava, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.09.2014. 15:18h

Flajeri sa detaljnim uputstvima o načinu podnošenja poreskih prijava elektronskim putem, biće dostupni poreskim obveznicima i javnosti od srijede, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Poreski obveznici, od marta ove godine, pored IOPPD prijave (izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima), mogu preko portala PU, podnositi još četiri vrste prijava i to prijavu poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit, finansijske iskaze i zahtjev za povraćaj PDV-a.

"Uslov za to je posjedovanje digitalnog sertifikata, koji je izdala Pošta i ovlašćenje dobijeno u Centralnom registru obveznika i osiguranika, koji se vodi kod PU”, navodi se u saopštenju PU.

Pored toga, PU je omogućila pristup portalu i osobama koje nemaju digitalni sertifikat. Sada preko adrese, https://eprijava.tax.gov.me, portalu PU mogu pristupiti svi zainteresovani i pregledati registar preduzeća i PDV obveznika. Takođe se može pregledati i uvid u primljene finansijske iskaze.

"Prilikom elektronskog dostavljanja prijava eliminiše se mogućnost dostavljanja netačnih poreskih prijava, jer kroz programska rješenja koja prate navedene prijave, nije dozvoljeno potpisivanje i slanje prijava u poresko knjigovodstvo, dok se ne ispravi i posljednja greška. Korisnik portala, prilikom unosa prijave dobija poruku o grešci, koju mora odmah ispraviti, jer sistem PU evidentira samo tačne prijave”, objasnili su iz PU.

U PU smatraju da bi svi poreski obveznici trebalo da se opredijele za elektronsko dostavljanje prijava zbog, kako navode, njihovog bržeg, jednostavnijeg i lakšeg podnošenja, kao i mogućnosti podnošenja tih dokumenata 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, bez troškova, papira i čekanja u redovima i bez obzira na geografsku lokaciju na kojoj se nalaze.

Bonus video: