Protesti radnika Boksita zamrznuti do ponedjeljka

1 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.09.2014. 10:21h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita zamrznuće proteste do ponedjeljka kako bi sačekali ishod pregovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neksan, koja bi organizovala proizvodnju i isplaćivala zarade zaposlenima.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je da su radnici dobili informaciju da je Neksan zainteresovan da sa Boksitima zaključi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što zaposlenima uliva nadu da bi preduzeće moglo nastaviti sa radom do njegove prodaje.

On je, nakon sastanka kojem su prisustvovali predstavnici obje sindikalne organizacije kompanije, naveo da će radnici Boksita u međuvremenu obezbijediti hitne sastanke sa predstavnicima ministarstava ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, na kojima bi insistirali na što hitnijem rješavanju njihovih zahtjeva.

„Ukoliko ponovni razgovori ne daju očekivane rezultate, uslijedila bi radikalizacija protesta“, najavio je Bojanović u ime obje sindikalne organizacije Boksita.

Sastanak predstavnika menadžmenta Boksita i kompanije Neksan trebalo bi da se održi sjutra ili najkasnije u narednih nekoliko dana.

Proizvodnja u Boksitima, koju je u prethodna tri mjeseca organizovao Neksan, zaustavljena je 29. avgusta. Nastavak proizvodnje zavisi od zahtjeva Neksana da mu se odloži rok za plaćanje poreza na lagerovanu rudu boksita dok ne počne njena prodaja.

Radnici Boksita traže da se omogući kompaniji Neksan da obezbijedi sredstva za nastavak proizvodnje, dok se ne nađe novi eventualni investitor, kao i povezivanje radnog staža i adekvatne otpremnine.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom avgusta u iznosu od 240 eura do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava raspisala je novi oglas o prodaji Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni, na kojem je imovina nuđena za 14 miliona eura, niko nije javio.

Bonus video: