Bivši direktor Albone podnio krivičnu prijavu: Tajnu dragulja krije sef broj 46

Prijave podnijete protiv Davita Arutuniana i njegovih saradnika Aleksandra Kozlova, Mikhaila Khokhlova i Romanu Lopičić
2 komentar(a)
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Miroslav Marinković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2014. 07:12h

Bivši izvršni direktor Albone u stečaju Miroslav Marinković za nestanak 26 nebrušnih dijamanata iz sefa te firme optužuje većinskog vlasnika ruskog državljanina Davita Arutuniana i tri njegova saradnika Aleksandra Kozlova, Mikhaila Khokhlova i Romanu Lopičić.

On je ovo naveo u izjavi dostavljenoj Privrednom sudu, a protiv njih je podnio i krivične prijave. Marinković je tužiocu prijavio organizovanu pljačku imovine Albone vrijedne više od 200.000 eura pet mjeseci nakon što je Arutunian sa dijamantima, kako se sumnja, napustio Crnu Goru.

Albona je od novembra 2013. na zahtjev Poreske uprave u stečaju, zbog nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 1,5 miliona eura. Tada je bez posla ostalo oko 400 njenih radnika.

Očekivali da dijamanti vrijede milione

Istražni organi i stečajna uprava još tragaju za dijamantima iz Sijera Leonea koje je kupila i uvezla Albona u drugoj polovini 2012. Sa plaćenom carinom ukupno je platila 213.921 euro. Ideja je bila da se dijamanti obrade, čime bi njihova vrijednost postala višemilionska.

Bivši direktor sumnja da je većinski vlasnik imao namjeru da prilikom uvoza dijamanata izbjegne carinski nadzor, „u čemu je onemogućen" jer su angažovali špeditersku kuću Knjaz. Arutunian je unio dijamante 23. decembra 2012, a potom ih 26. decembra deponovao u sefu Crnogorske komercijalne banke.

Taj sef broj 64 nije bio otvoren na ime Albone, iako je to bila obaveza, kako Marinković napominje, već na ime samog Arutuniana.

Trebalo da ih proda naš košarkaš

„Prenošenje spornih dijamanata u poseban sef otvoren na ime Albone, kao vlasnika robe, osumnjičeni Arutunian je stalno odlagao i pored svakodnevnog insistiranja izvršnog direktora da to učini“, tvrdi Marinković.

U izjavi datoj tužiocu navodi i da je tokom nekih dogovora da Albona proda dijamante „preko našeg košarkaša koji igra u Tel Avivu, Arutunian fotografisao dijamante kada ih je iznio iz sefa banke i donio u prostorije preduzeća.

Prema riječima Marinkovića, Arutunian se ne pojavljuje u firmi od 9. aprila 2013. kada je napustio Crnu Goru vozilom „pasat“ u vlasništvu preduzeća, kojeg nije vratio, kao ni mobilni telefon, lap-top računar i originalni pečat.

Sud je na ročištu prije dva mjeseca utvrdio da Arutunian posljednji put otvorio svoj sef u CKB-u 8. aprila dan prije nego što je otišao. Marinković tvrdi da su dijamanti uredno prošli knjigovodstvo firme, a tužiocu je dostavio i prepisku sa Arutunianom.

Dijamanti kod njegovog čovjeka u CG?

I nakon što je Poreska uprava ušla u Albonu Arutunian je uporno prema e-mail prepisci sa Marinkovićem odbijao da omogući pristup dijamantima. „U nekom od njegovih posljednjih obraćanja Radenku Lučiću napisao je da se dijamanti nalaze kod 'njegovog čovjeka' u Crnoj Gori i da će ih dati na uvid čim dođe, jer bez njegovog prisustva nama niko neće pokazati dijamante. Ovaj mail od 25. avgusta 2013. priložio sam uz krivičnu prijavu“, navodi Marinković u izjavi tužiocu.

Kozlov i Khohlov savjetnici, Lopičić bila zadužena za obradu

Aleksandar Kozlov, prema riječima Marinkovića, bio je Artutunianov advokat i konsultant za pravne usluge, a Mikhail Khokhlov savjetnik kojeg je istovremeno predstavljao i kao savjetnika ruskog milijardera (i vlasnika Čelzija) Romana Abramoviča. I jedan i drugi, kako je Marinković rekao tužiocu, u Crnu Goru su došli nakon što su dijamanti već uvezeni i nijesu učestvovali u njihovoj ku povini.

Romana Lopičić koju Marinković takođe sumnjiči da je učestvovala u nestanku dijamanata Albone bila je osoba koju je Davit Artutunian predstavljao “kao osobu koja će organizovati doradu dijamanata radi uvećanja njihove vrijednosti i dalji plasman“. Iz uprave kompanije ranije su saopštavali da im je Artutunian, iz čijeg rudnika su kupljeni dijamanti, rekao da će nakon obrade vrijedjeti 10 miliona eura .

Marinković je krivičnu prijavu predao zamjenici osnovnog tužioca Ani Radović.

Bonus video: