Tri radnika Metalca zbog štrajka glađu završila u Urgentnom

USSCG uputila je apel Vladi i nadležnim institucijama “da preduzmu hitne mjere za konačno rješenje problema radnika 'Montavar Metalca', kako bi se prekinula njihova dalja agonija i spriječile skoro izvjesne posljedice po živote i zdravlje radnika"
0 komentar(a)
Metalac štrajk Vlada, Foto: Zoran Đurić
Metalac štrajk Vlada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2014. 18:38h

Ekipa Hitne pomoći je prije nepuna dva sata ukazala ljekarsku pomoć šestorici radnika nikšićkog Metalca, koji štrajkuju glađu.

Tri radnika su prebačena u Urgentni centar, dok preostala trojica i dalje leže na pločniku ispred zgarde Vlade Crne Gore sa ostalim kolegama koji su u štrajku.

Ni to što od prije dva dana radnici nikšićkog Metalca štrajkuju glađu ne pomaže da Vlada pronađe rješenje da im se isplati zaostalih 14 plata, poveže radni staž i obezbijede otpremnine.

Radnici su ispred zgrade Vlade danonoćno od pretprošlog ponedjeljka i odlučni su u namjeri da ne odustanu od svojih zahtjeva. Od njih 70 -ak, 25 štrajkuje glađu.

Radnike posjetili poslanici DF-a

Radnike Metalca koji štrajkuju glađu danas su posjetili i poslanici Demokratskog fronta Janko Vučinić, Branko Radulović, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, koji su iskazali punu solidarnost sa zahjtevima radnika i istakli da je isključiva odgovornost za njihovu tragediju na Vladi premijera Mila Đukanovića, koja je „svojim pogrešnim činjenjem i nečinjenjem dovela ovu, do skora uglednu i nagrađivanu firmu, do totalne propasti i uništenja“.

Poslanici su kazali radnicima da će DF učiniti sve da se izvrši što snažniji pritisak na Vladu da donese odluke u korist radnika i građana „koji su dovedeni do bijede i kojima je ugroženo elementarno ljudsko dostojanstvo“.

Unija slobodnih sindikata: Vlasti će biti odgovorne za narušavanje života radnika

Povodom dramatične situacije u kojoj se nalaze radnici Metalca, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je apel Vladi i nadležnim institucijama “da preduzmu hitne mjere za konačno rješenje problema radnika 'Montavar Metalca', kako bi se prekinula njihova dalja agonija i spriječile skoro izvjesne posljedice po živote i zdravlje radnika. Ovo tim prije što nastupaju dani vikenda, u kojima se očekuju ozbiljniji zdravstveni problemi kod svih štrajkača zbog njihove iscrpljenosti i uslova u kojima se danima nalaze”.

“Svi smo svjesni činjenice da radnici 'Montavar Metalca' imaju pravo na adekvatno rješavanje njihovog radnog i egzistencijalnog statusa, i da će nadležni za to njihovo pitanje kad-tad morati naći rješenje. Zato apelujemo da se iznalaženju tog rješenja pristupi hitno jer će, u suprotnom, Vlada i nadležne institucije snositi odgovornost ukoliko zbog njihovog pravovremenog nepostupanja bude narušen život makar jednog od radnika koji štrajkuju”, navodi se u saopštenju USSCG.

Radnici i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predali su u četvrtak i dopis skupštinskom Odboru za antikorupciju kojim traže da se održi hitno kontrolno saslušanje v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčete u vezi situacije u kojoj su se radnici Metalca našli.

“Previše je da policija i tužilaštvo mjesecima istražuju situaciju, a da nema konkretnih rezultata. Zato treba da se održi saslušanje da se vidi gdje su pare, a ne da radnici štrajku za nešto što im po zakonu pripada”, kazao je član MANS -a Vuk Maraš.

Radnici smatraju da je Vlada obavezna da im ispuni zahtjeve jer je postala vlasnik imovine zbog hipoteke koju je stekla, a slično je radila i u drugim privatizovanim kompanijama.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, dok je državni Investiciono-razvojni fond(IRF) stekao pravo nad dvije trećine imovine fabrike, nakon što ta kampanja nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona za koji je izvršna vlast izdala garanciju.

Nije poznato gdje su te pare završile i kako je Furundžić postao vlasnik. Stav Vlade je da Furundžić treba da predloži rješenje, a da oni mogu samo da posreduju. Iz Vladinog biroa su saopštili da su samo hipotekarni povjerioci i da nijesu vlasnici.

Bonus video: