Radnicima KAP-a samo dva miliona

U Privrednom sudu okončana rasprava po tužbi CEAC-a
94 pregleda 0 komentar(a)
Advokati CEAC, Foto: Vesko Belojevic
Advokati CEAC, Foto: Vesko Belojevic
Ažurirano: 25.09.2014. 14:44h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić najavio je da će od četiri miliona eura, koje je uplatio Uniprom umjesto ukupno 28 miliona za imovinu KAP-a, do kraja radne sedmice uplatiti oko dva miliona eura povjeriocima.

"Radnicima će biti isplaćena neto plata za jun 2013. i osam dana jula, a biće isplaćena i potraživanja po osnovu povreda na radu”, objasnio je Perišić.

Potraživanja povjerioca u prvom isplatnom redu iznose oko 4,6 miliona eura. U Privrednom sudu juče je okončana rasprava po tužbi CEAC-a Olega Deripaske protiv Kombinata aluminijuma u stečaju i upravnika Veselina Perišića kojom je traženo da se zaustavi prodaja imovine KAP-a, a sutkinja Dijana Raičković najavila je da će presudu dostaviti strankama u roku od 30 dana.

Najveći dio imovine KAP-a prodat je nikšićkom Unipromu za 28 miliona, koji je do sada uplatio svega četiri miliona. Dva bazena crvenog mulja i dvije nekretnine kupila je tivatska firma Politropus Alternativa za 450 hiljada eura.

Punomoćnik CEAC-a Pavle Tripković kazao je da su bili prinuđeni da kroz parnicu traže širu i alternativnu zaštitu interesa kao povjerioci budući da su najveći dio njihovih prigovora u stečajnom postupku odbacili stečajni sudija i upravnik.

On je rad dosadašnjeg stečajnog sudije Dragana Rakočevića u ovom predmetu ocijenio kao “pristrasan”, ali sutkinja Raičković nije dozvolila da tako izrečene ocjene advokata CEAC-a, za koje nije ponudio konkretne dokaze, uđu u zapisnik.

Perišić je ponovio u završnoj riječi da je tužba CEAC nedozvoljena i da je zato sud treba odbaciti. On je ranije u ovom i nekoliko drugih sličnih sporova koje su poveli En plus grupa i CEAC objašnjavao da je Zakon o stečaju leks specijalis, te da se nikakvim drugim pravnim ljekovima i postupcima ne može zaustavljati stečajni postupak.

CEAC je rukovodio KAP-om do uvođenja stačaja 8. jula prošle godine. En plus grupa, CEAC i ruska VTB banka potražuju od KAP-a oko 120 miliona eura.

Bonus video: